Ciasto czekoladowe na kefirze dla osób uwielbiających wilgotne, mocno czekoladowe ciasta. Gotowe w kilka minut bez użycia miksera.
Ciasto jest przepyszne, długo zachowuje swoją świeżość i jest puszyste.
Do środka dodajemy odrobinę dżemu np. porzeczkowego, wiśniowego lub powideł śliwkowych.
Dla osób, które uwielbiają posmak piernikowy w cieście czekoladowym polecam dodać przyprawę do piernika, która świetnie podkręci smak.
Bardzo polecam przygotować ten szybki przepis, a z polewą z dodatkiem gorzkiej czekolady smakuje cudownie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKSA

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE
SKŁADNIKI:
- 300 g kefiru o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
- 1 szklanka cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Do miseczki wlewamy kefir, olej oraz dodajemy jajka, dżem i cukier. Mieszamy wszystko trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką do połączenia.
Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta. Smacznego.


