Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe na kefirze

7 marca, 2025

Ciasto czekoladowe na kefirze dla osób uwielbiających wilgotne, mocno czekoladowe ciasta. Gotowe w kilka minut bez użycia miksera.

Ciasto jest przepyszne, długo zachowuje swoją świeżość i jest puszyste.

Do środka dodajemy odrobinę dżemu np. porzeczkowego, wiśniowego lub powideł śliwkowych.

Dla osób, które uwielbiają posmak piernikowy w cieście czekoladowym polecam dodać przyprawę do piernika, która świetnie podkręci smak.

Bardzo polecam przygotować ten szybki przepis, a z polewą z dodatkiem gorzkiej czekolady smakuje cudownie.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHMURKA Z GALARETKI

CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKSA

KRÓWKA BEZ PIECZENIA

murzynek

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

SKŁADNIKI:

  • 300 g kefiru o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

REKLAMA:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Do miseczki wlewamy kefir, olej oraz dodajemy jajka, dżem i cukier. Mieszamy wszystko trzepaczką. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub szpatułką do połączenia.

Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta. Smacznego.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe na kefirze

Dołącz do dyskusji

  1. Zamiast kefiru użyłam maślanki. Babka wyrosła pięknie, zero zakalca. Dla mnie ciut za słodka. Będę na pewno wracać do tego przepisu. Dzięki 🌻

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij