Przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe na maślance. Przepis bardzo prosty, a smak jest niesamowicie czekoladowy i aromatyczny.
Ciasto to dosłownie kilka składników, ale dzięki temu można je upiec w błyskawicznym tempie i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania
Ciasto czekoladowe na maślance ma niesamowicie delikatną i wilgotną strukturę. Przypomina brownie, ale nie ma zakalca. Natomiast na biszkopt jest za ciężkie. Nawet po kilku dniach ciasto zachowuje swoją świeżość i nie traci na smaku.
Wierzch możesz polać polewą z gorzkiej czekolady, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty.
Ciasto czekoladowe na maślance to moje ulubione ciasto pomimo, iż nie przepadam za czekoladowymi deserami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE NA MAŚLANCE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 190 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 ml naparu z kawy lub z kawy rozpuszczalnej
- 37 g kakao
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 250 g cukru
- 160 ml maślanki
- 140 ml oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Tortownicę
o
śr.
22
lub
podobną
kwadratową
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Napar
z
kawy
podgrzewamy
razem
z
kakao,
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą
i
proszkiem
do
miseczki.
Jajko
razem
z
żółtkiem
miksujemy
z
cukrem
i
solą
na
puszystą
i
jasną
masę.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
wlewamy
powoli
maślankę,
olej
oraz
ekstrakt.
Na
koniec
delikatnie
łączymy
dużą
łyżką
z
suchymi
składniki
i
powoli
wlewamy
kakaową
mieszaninę.
Wylewamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
przy
lekko
uchylonych
drzwiczkach
piekarnika.
Wierzch
można
polać
polewą
czekoladową.
Komentarze
Czy można zamiast tortowej mąki dodać mąkę migdałową? Czy wtedy w takiej samej proporcji? Pozdrawiam
Ja bym zrobila pol na pół
Witam. A czy można czymś zastąpić napar z kawy? Nawet cappuccino nie lubię????
Możesz spróbować np. gorącą wodą lub dodać mleko w temp. pokojowej.
Przepyszne ciasto, jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie kiedykolwiek jadłam! Do tego w miarę szybkie i proste. Bardzo polecam!
Moje uwagi: Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło cała blacha (23 x 30 cm). Użyłam 3 całych jaj, dodałam 300 g cukru zamiast 500, a polewę zrobiłam z 200 g mlecznej czekolady rozpuszczonej w odrobinie mleka. Z polewą ciasto wyszło idealnie słodkie. Piekłam 45 minut na dwóch grzałkach.