Ciasto czekoladowe ptasie mleczko to przepyszne warstwy ciasta pomiędzy leciutkim i piankowym kremem. Cudowne, słodkie i mocno czekoladowe.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne, dosyć ciężkie, które po nasączeniu jest niezwykle smaczne i świetnie pasuje do lekkiego kremu.
Ptasie mleczko to nic innego jak połączenie białek z ubitą śmietanką kremówką. Krem leciutki jak chmurka, słodki i świetnie przełamuje smak ciasta.
Jeśli lubisz kontrasty można na dół ciasta dać warstwę z dżemu wiśniowego lub malinowego.
Wierzch to polewa z gorzkiej lub deserowej czekolady. Zamiennie możesz dodać pół na pół z mleczną czekoladą.
Ciasto na przeróżne okazje od świąt po urodziny lub imprezy rodzinne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE PTASIE MLECZKO
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 240 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 125 ml wody
- 25 g kakao
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
NASĄCZENIE
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy + 2 łyżki cukru (zamiennie herbata)
KREM PTASIE MLECZKO
- 3 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
* 1 szklanka ma pojemność 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawiamy na bok.
Szklankę cukru wsypujemy do rondelka, następnie wlewamy olej, wodę i dodajemy przesiane kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli czekoladową mieszaninę. Na koniec wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. Jedną część układamy w formie i nasączamy połową ostudzonego naparu z kawy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.
Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cukier powinien być mało wyczuwalny.
Do śmietanki dodajemy piankę z białek i delikatnie łączymy łyżką. Wykładamy na spód ciasta i przykrywamy drugim blatem ciasta, który lekko nasączamy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub minimum kilka godzin.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.