Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe ptasie mleczko

6 stycznia, 2025

Ciasto czekoladowe ptasie mleczko to przepyszne warstwy ciasta pomiędzy leciutkim i piankowym kremem. Cudowne, słodkie i mocno czekoladowe.

Ciasto czekoladowe jest wilgotne, dosyć ciężkie, które po nasączeniu jest niezwykle smaczne i świetnie pasuje do lekkiego kremu.

Ptasie mleczko to nic innego jak połączenie białek z ubitą śmietanką kremówką. Krem leciutki jak chmurka, słodki i świetnie przełamuje smak ciasta.

Jeśli lubisz kontrasty można na dół ciasta dać warstwę z dżemu wiśniowego lub malinowego.

Wierzch to polewa z gorzkiej lub deserowej czekolady. Zamiennie możesz dodać pół na pół z mleczną czekoladą.

REKLAMA:

Ciasto na przeróżne okazje od świąt po urodziny lub imprezy rodzinne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

CIASTO BRAZYLIANKA

SERNIK DUBAJSKI

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE PTASIE MLECZKO

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 240 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 125 ml wody
  • 25 g kakao
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • szczypta soli

NASĄCZENIE

  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy + 2 łyżki cukru (zamiennie herbata)

KREM PTASIE MLECZKO

  • 3 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

* 1 szklanka ma pojemność 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawiamy na bok.

Szklankę cukru wsypujemy do rondelka, następnie wlewamy olej, wodę i dodajemy przesiane kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli czekoladową mieszaninę. Na koniec wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką do połączenia.

Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. Jedną część układamy w formie i nasączamy połową ostudzonego naparu z kawy.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.

Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cukier powinien być mało wyczuwalny.

Do śmietanki dodajemy piankę z białek i delikatnie łączymy łyżką. Wykładamy na spód ciasta i przykrywamy drugim blatem ciasta, który lekko nasączamy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub minimum kilka godzin.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

ciasto czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij