Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z awokado i cukinią

7 maja, 2019
REKLAMA:

Proste i zdrowe ciasto czekoladowe z awokado i cukinią bez dodatku masła. Mocno czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto.

W cieście zupełnie nie jest wyczuwalne ani awokado ani cukinia. Podczas pieczenia czuć cynamon i czekoladę.

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią jest bardzo prosty i zawiera kilka składników. Awokado sprawia, że nie trzeba dodawać masła lub oleju, a zawiera zdrowe tłuszcze.

Konsystencja przypomina nieco brownie jest dosyć ciężkie, ale w przypadku ciast czekoladowych to zaleta.

Do środka możesz dodać drobno posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, natomiast wierzch polać polewą z czekolady.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z awokado

CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO I CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki tartej cukinii *
  • 1/2 szklanki puree z awokado
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej czekolady np. deserowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

* cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i cynamonem. Jajka miksujemy razem z awokado, cukrem, wanilią i solą Następnie dodajemy tartą cukinię oraz suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto czekoladowe z awokado Ciasto czekoladowe z awokado Ciasto czekoladowe z awokado Ciasto czekoladowe z awokado

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Puree z awokado to po prostu zmiksowane w awokado? ????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Czy można czymś innym zastąpić cukier?

    1. Ilovebake says:

      Ksylitolem :)

  3. Wygląda przepysznie. Mam akurat w domu wszystkie składniki, więc na pewno upiekę :)

    1. Ilovebake says:

      Super :)

  4. Konesso P. says:

    Intrygujący przepis :) Ale ciasto wygląda pięknie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij