Proste i zdrowe ciasto czekoladowe z awokado i cukinią bez dodatku masła. Mocno czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto.
W cieście zupełnie nie jest wyczuwalne ani awokado ani cukinia. Podczas pieczenia czuć cynamon i czekoladę.
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią jest bardzo prosty i zawiera kilka składników. Awokado sprawia, że nie trzeba dodawać masła lub oleju, a zawiera zdrowe tłuszcze.
Konsystencja przypomina nieco brownie jest dosyć ciężkie, ale w przypadku ciast czekoladowych to zaleta.
Do środka możesz dodać drobno posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, natomiast wierzch polać polewą z czekolady.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO I CUKINIĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/4 szklanki tartej cukinii *
- 1/2 szklanki puree z awokado
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobno posiekanej czekolady np. deserowej (opcjonalnie)
- szczypta soli
* cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Keksówkę o wym. 20×10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i cynamonem. Jajka miksujemy razem z awokado, cukrem, wanilią i solą Następnie dodajemy tartą cukinię oraz suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Puree z awokado to po prostu zmiksowane w awokado? ????
tak :)
Czy można czymś innym zastąpić cukier?
Ksylitolem :)
Wygląda przepysznie. Mam akurat w domu wszystkie składniki, więc na pewno upiekę :)
Super :)
Intrygujący przepis :) Ale ciasto wygląda pięknie!