Proste i zdrowe ciasto czekoladowe z awokado i cukinią bez dodatku masła. Mocno czekoladowe, wilgotne i mięsiste ciasto.
W cieście zupełnie nie jest wyczuwalne ani awokado ani cukinia. Podczas pieczenia czuć cynamon i czekoladę.
Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią jest bardzo prosty i zawiera kilka składników. Awokado sprawia, że nie trzeba dodawać masła lub oleju, a zawiera zdrowe tłuszcze.
Konsystencja przypomina nieco brownie jest dosyć ciężkie, ale w przypadku ciast czekoladowych to zaleta.
Do środka możesz dodać drobno posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe, natomiast wierzch polać polewą z czekolady.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z AWOKADO I CUKINIĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/4 szklanki tartej cukinii *
- 1/2 szklanki puree z awokado
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobno posiekanej czekolady np. deserowej (opcjonalnie)
- szczypta soli
* cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Keksówkę
o
wym.
20×10
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
cynamonem.
Jajka
miksujemy
razem
z
awokado,
cukrem,
wanilią
i
solą
Następnie
dodajemy
tartą
cukinię
oraz
suche
składniki.
Miksujemy
tylko
do
połączenia.
Na
koniec
dodajemy
czekoladę
i
mieszamy
łyżką.
Przekładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
50-60
min
do
tzw.
suchego
patyczka.