Ciasto czekoladowe z coca-colą to niezwykle lekkie, wilgotne i mocno kakaowe ciasto. Bardzo proste w wykonaniu, które w swoim przepisie ma dosłownie kilka składników.
Dzięki dodaniu do środka coca-coli lub pepsi ciasto zyskuje na leciutkiej jak puszek konsystencji i wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto jest wilgotne dzięki dodaniu roztopionego masła i kwaśnej śmietany. Możesz je przechowywać nawet kilka dni i nie będzie suche.
Ciasto czekoladowe z coca-colą to moje nowe odkrycie, które łączy mega intensywny kakaowy smak z delikatnością jak w biszkopcie. Całość polana polewą czekoladową, która tylko wzmacnia smak ciasta. Kilka chwil i mamy gotowe pyszne ciasto.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 280 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka coca-coli (pepsi)
- 1 1/3 szklanki cukru
- 75 g kakao
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 140 ml śmietany kwaśnej 18%, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
tortownicę
o
średnicy
24-26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
smarujemy
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
(kaszką
manną).
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą
i
proszkiem.
Masło
razem
z
coca-colą,
cukrem
i
wanilią
przekładamy
do
rondelka
i
podgrzewamy
do
całkowitego
rozpuszczenia
składników.
Zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
przesiane
kakao,
mieszamy
dokładnie
do
rozpuszczenia.
Odstawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Jajka
miksujemy
razem
ze
śmietaną
i
dodajemy
do
masy
kakaowej.
Na
koniec
dodajemy
przesiane
suche
składniki
i
miksujemy
na
niskich
obrotach
tylko
do
połączenia.
Wylewamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
50-60
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady,
mieszamy
do
całkowitego
rozpuszczenia.
Wylewamy
na
wierzch
ciasta
i
zostawiamy
do
stężenia.
Komentarze
A można na wierzch ułożyć owoce ? Śliwki np?
W tym cieście nie za bardzo, ponieważ jest zbyt płynne.
robie podobne tylko składniki mieszam jak na muffiny, czyli suche osobno i mokre osobno i na koniec łącze. Jako ostatnia dochodzi Coca cola, zeby sie nie wygazowała
Najlepsze ciasto. Pycha. Wczoraj zrobiłem
Ja ciągle robię czekoladowe z cukinią
Muszę spróbować z pepsi
W jakich proporcjach można zastąpić sodę proszkiem do pieczenia?
Możesz dodać pół na pół