Ciasto czekoladowe z cukinią i kremem oraz świeżymi borówkami. Ciasto jest wilgotne, czekoladowe o mięsistej i dosyć ciężkiej konsystencji. Doskonały patent na zdrowe ciasto.
Cukinię ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do ciasta przez co jest zupełnie niewyczuwalna. Cukinia ma neutralny smak i doskonale pasuje do ciast i jednocześnie sprawia, że jest bardziej wilgotne.
Ciasto nie tylko ma w sobie cukinię, ale dodajemy również zdrowy jogurt naturalny oraz olej lub zamiennie oliwę z oliwek.
Ciasto mogą jeść osoby na diecie lub dzieci.
Ciasto czekoladowe z cukinią to połączenie dosyć ciężkiego ciasta oraz lekkiego kremu oraz owoców, które świetnie podkręcają i orzeźwiają smak. Do mieszania możesz użyć miksera, ale równie dobrze możesz wymieszać składniki szpatułką lub dużą łyżką drewnianą.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 230 g startej cukinii
- 250 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 150 g borówek/jagód
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i zostawiamy na czas przygotowania ciasta.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, proszkiem oraz sodą. Jajka mieszamy razem z cukrami, jogurtem, olejem oraz solą. Następnie na najmniejszych obrotach miksera dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy odsączoną z nadmiaru soku cukinię i dodajemy ciasta, mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy świeżymi owocami.
Jak dla mnie świetny przepis. Wyszlo idealnie. https://uploads.disquscdn.com/images/8b20832fb517eb289647e2f073cbe505436ef6f966feae020ac687cd1fa62c0e.jpg
Zrobiłam. Dobrze smakuje, nie jest suche. Moim zdaniem pasuje tu polewa czekoladowa.