Ciasto czekoladowe z dżemem lub powidłami jest niesamowicie wilgotne, pyszne i długo zachowuje swoją świeżość. Błyskawiczny i sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe.
Do ciasta można dodać dżem wiśniowy, malinowy lub z czarnej porzeczki. Świetnie sprawdzą się również powidła śliwkowe lub domowa śliwka w czekoladzie z TEGO przepisu.
Do środka możesz dodać posiekane grubo posiekane orzechy włoskie, kawałki czekolady lub pokrojone suszone śliwki.
Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i nie traci na smaku nawet kilka dni. Gotowe można przekroić na pół i posmarować powidłami, kremem budyniowym lub innym ulubionym smarowidłem.
Wierzch to polewa czekoladowa, którą możesz przygotować z gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady z odrobiną kakao.
Dodatkowo można udekorować ciasto bakaliami, suszonymi śliwkami lub orzechami.
Przepis na to ciasto można wykonać na dużą blachę wystarczy podwoić składniki i gotowe.
Klasyczne ciasto czekoladowe, które warto zapisać i wracać kiedy potrzebujemy przygotować na szybko przepyszny wypiek do herbatki.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MURZYNEK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 250 ml mleka
- 130 g masła
- 180 g dżemu, powideł śliwkowych lub czekośliwki
- 5 łyżek kakao
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar L)
- 280 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mleko przelewamy do rondelka, następnie dodajemy masło, dżem, kakao oraz cukier i cukier waniliowy. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Do mieszaniny dodajemy żółtka i mieszamy.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę.
Wprost do miseczki z mieszaniną czekoladową przesiewamy mąkę z sodą i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Oblewamy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut, następnie kroimy na kawałki.
Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest tak czekoladowe i słodkie, że nie ma potrzeby go niczym polewać. Rzeczywiście pozostaje wilgotne i świeże przez kilka dni.
Dziękuję :)
Ciasto wyszło przepyszne i pięknie wyrosło. Miękkie i wilgotne. Ja zrobiłam z powidłami śliwkowymi. Polecam:)