Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z dżemem

13 września, 2024

Ciasto czekoladowe z dżemem lub powidłami jest niesamowicie wilgotne, pyszne i długo zachowuje swoją świeżość. Błyskawiczny i sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe.

Do ciasta można dodać dżem wiśniowy, malinowy lub z czarnej porzeczki. Świetnie sprawdzą się również powidła śliwkowe lub domowa śliwka w czekoladzie z TEGO przepisu.

Do środka możesz dodać posiekane grubo posiekane orzechy włoskie, kawałki czekolady lub pokrojone suszone śliwki.

Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i nie traci na smaku nawet kilka dni. Gotowe można przekroić na pół i posmarować powidłami, kremem budyniowym lub innym ulubionym smarowidłem.

Wierzch to polewa czekoladowa, którą możesz przygotować z gorzkiej, deserowej lub mlecznej czekolady z odrobiną kakao.

REKLAMA:

Dodatkowo można udekorować ciasto bakaliami, suszonymi śliwkami lub orzechami.

Przepis na to ciasto można wykonać na dużą blachę wystarczy podwoić składniki i gotowe.

Klasyczne ciasto czekoladowe, które warto zapisać i wracać kiedy potrzebujemy przygotować na szybko przepyszny wypiek do herbatki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MURZYNEK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

CIASTO MARCHEWKOWE

MURZYNEK Z JOGURTEM

REKLAMA:
murzynek z dżemem

CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 250 ml mleka
  • 130 g masła
  • 180 g dżemu, powideł śliwkowych lub czekośliwki
  • 5 łyżek kakao
  • 160 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 280 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mleko przelewamy do rondelka, następnie dodajemy masło, dżem, kakao oraz cukier i cukier waniliowy. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Do mieszaniny dodajemy żółtka i mieszamy.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę.
Wprost do miseczki z mieszaniną czekoladową przesiewamy mąkę z sodą i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Oblewamy wierzch ciasta i zostawiamy na ok. 15 minut, następnie kroimy na kawałki.

murzynek z dżemem
murzynek z dżemem

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wyszło rewelacyjnie, jest tak czekoladowe i słodkie, że nie ma potrzeby go niczym polewać. Rzeczywiście pozostaje wilgotne i świeże przez kilka dni.

  2. Ciasto wyszło przepyszne i pięknie wyrosło. Miękkie i wilgotne. Ja zrobiłam z powidłami śliwkowymi. Polecam:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij