Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z gruszkami

31 października, 2024

Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą z czekolady. Prosty przepis o wilgotnej, puszystej i lekkiej konsystencji z kawałkami soczystych owoców.

Przepis z dużą ilością czekolady, nutką cynamonu i imbiru, który świetnie komponuje się z gruszkami.

Do tego ciasta najlepiej użyć gruszek o twardej konsystencji, podczas pieczenia zmiękną i nie będą się rozpadały.

Mięciutkie i mocno soczyste gruszki lepiej zachować i dodać do ciasta z galaretkami.

Ciasto wyrasta dosyć wysokie, dzięki dobrze ubitym białkom. Nadają puszystości i lekkości.

REKLAMA:

Po upieczeniu ciasto jest niezwykle wilgotne, mięciutkie z polewą czekoladową na wierzchu.

Do polewy możesz użyć czekolady, którą najbardziej lubisz np. gorzką, mleczną lub deserową. Opcja pół na pół również będzie genialna.

Połączenie gruszek z czekoladą to hit. Uwielbiam i w sezonie warto chociaż raz wypróbować ten pyszny przepis.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO PALCE LIZAĆ

SERNIK Z BUDYNIEM

REKLAMA:
ciasto z gruszkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 2 duże gruszki (najlepiej twarde)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • 120 g masła
  • 200 ml mleka o temp. pokojowej
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 22 x 24 cm (tortownicę o śr. 24 cm) lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.

Masło przekładamy do rondelka razem z czekoladą, cynamonem oraz szczyptą imbiru. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia, następnie wlewamy mleko do mieszaniny czekoladowej i dokładnie mieszamy trzepaczką.

Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 7 – 8 minut. Następnie wlewamy mieszaninę z czekolady i chwilkę miksujemy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką do połączenia (nie dłużej). Na koniec dodajemy gruszki i mieszamy.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę mocno podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladą i zostawiamy na ok. 15 minut do lekkiego stężenia.

ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW Z GRUSZKAMI

ciasto z gruszkami
ciasto z gruszkami
ciasto z gruszkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij