Ciasto czekoladowe z gruszkami i polewą z czekolady. Prosty przepis o wilgotnej, puszystej i lekkiej konsystencji z kawałkami soczystych owoców.
Przepis z dużą ilością czekolady, nutką cynamonu i imbiru, który świetnie komponuje się z gruszkami.
Do tego ciasta najlepiej użyć gruszek o twardej konsystencji, podczas pieczenia zmiękną i nie będą się rozpadały.
Mięciutkie i mocno soczyste gruszki lepiej zachować i dodać do ciasta z galaretkami.
Ciasto wyrasta dosyć wysokie, dzięki dobrze ubitym białkom. Nadają puszystości i lekkości.
Po upieczeniu ciasto jest niezwykle wilgotne, mięciutkie z polewą czekoladową na wierzchu.
Do polewy możesz użyć czekolady, którą najbardziej lubisz np. gorzką, mleczną lub deserową. Opcja pół na pół również będzie genialna.
Połączenie gruszek z czekoladą to hit. Uwielbiam i w sezonie warto chociaż raz wypróbować ten pyszny przepis.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 2 duże gruszki (najlepiej twarde)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru (opcjonalnie)
- 120 g masła
- 200 ml mleka o temp. pokojowej
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej, mlecznej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 22 x 24 cm (tortownicę o śr. 24 cm) lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Gruszki obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.
Masło przekładamy do rondelka razem z czekoladą, cynamonem oraz szczyptą imbiru. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawiamy na bok do wystudzenia, następnie wlewamy mleko do mieszaniny czekoladowej i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 7 – 8 minut. Następnie wlewamy mieszaninę z czekolady i chwilkę miksujemy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką do połączenia (nie dłużej). Na koniec dodajemy gruszki i mieszamy.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladą i zostawiamy na ok. 15 minut do lekkiego stężenia.
ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW Z GRUSZKAMI


