Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem straciatella

14 września, 2015

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym oraz straciatella. Biszkopt nasączony jest mocną herbatą i razem z warstwami kremu tworzy bardzo pyszną i mocno czekoladową całość. Ciasto jest delikatne, lekkie i słodkie.

Biszkopt zamiast herbatą można nasączyć ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą. Uzyskamy wtedy lekko alkoholowy aromat, który dodatkowo urozmaici smak ciasta. Dodanie np. wiśniówki bardzo pasuje do smaku czekolady i dodatkowo ją uwydatni.

Ciasto koniecznie musi przeleć w lodówce min. kilka godzin, aby masa budyniowa mocniej stężała oraz smaki ciasta się przegryzły.

Ciasto czekoladowe z kremem na bazie budyniu i czekolady oraz krem śmietankowy z kawałkami czekolady doskonały dla osób uwielbiających kremowe przekładańce z dużą dawką słodyczy. Chociaż ja bardziej uwielbiam ciasta z owocami to temu nie mogłam się oprzeć i zjadłam kilka kawałków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto czekoladowe z kremem

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 700 ml mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady gorzkiej

Do miseczki przesiewamy przez sitko mąki oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i miksujemy ok 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Po dodaniu każdej bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką, aby jak najmniej opadłą piana z białek. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30 –  35 minut do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Ostudzony przekrawamy na dwie części.
500 ml mleka podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Do gorącego mleka wlewamy zimne mleko oraz dodajemy kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Cały czas mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gotową owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy i dodajemy po łyżce ostudzoną masę.
Jeden blat biszkoptowy umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, nasączamy.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia . Następnie przez chwilę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę oraz wsypujemy posypkę lub startą czekoladę. Wykładamy na biszkopt i na wierzchu kremu robimy fale np. za pomocą specjalnej nasadki dodawanej czasami do tortownic lub po prostu widelcem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto czekoladowe z kremem ciasto czekoladowe z kremem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mi również nie zsiadł się krem budyniowy.. Był robiony z masłem.
    Po otwarciu obręczy tortownicy krem po prostu się wylał.. A zapowiadało się tak smacznie..

  2. Chyba tylko mi się nie siadła, może ktoś wie dlaczego?? Zamiast masła rozpuszcilam margarynę!!??

  3. aneta Autor says:

    Tak :)

  4. Biszkopt wyszedł rewelacyjny! Ciasto wszystkim smakowało, przepis godny polecenia!

  5. Cudowne ciasto ja dodatkowo do masy straciatella dodaje trochę serka mascaropne, pycha.

  6. Czy masło do masy trzeba rozpuścić czy po ugotowaniu budyniu zmiksowac go z masłem? A czekolada do masy ma być rozpuszczona czy w kawałkach?

    1. Ilovebake says:

      Masło rozpuszczamy z mlekiem, natomiast czekoladę dodajemy w kawałkach :)

    1. Ilovebake says:

      Cudownie :)

  7. Katarzyna J. says:

    Przepis niesamowity, łatwy i pyszny. Zrobiła i wyszedł jak marzenie każdemu smakuje i kązdy się nim zachwyca a najbardziej chrześnica bo lubi masę straciatella :D

  8. Mam pytanie, co do masy czekoladowej, czy użyć budyniu z cukrem czy bez i czy duży (64 g) czy zwykły (40g)?

    1. Ilovebake says:

      Budyn bez cukru po 40 g :)

  9. Masa jest niebianska ???? uwielbiam Pani ciasta

  10. Ciasto jest rewelacyjne! Proste w robieniu, a zrobiło furorę wśród mojej rodziny i sąsiadów. Masa budyniowa obłędna – mocno czekoladowa o smaku najlepszych czekoladowych lodów. POLECAM ! ;)

  11. Agnieszkaa says:

    zwykła herbata nasiąknięta bardzo mocno w 1/2 szklanki?

    1. Ilovebake says:

      tak :)

  12. Wygląda obłędnie, a najbardziej podoba mi sie warstwa budyniu czekoladowego :) Myśle nad zrobieniem go na weekendzie :D

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x