Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym oraz straciatella. Biszkopt nasączany jest mocną herbatą i razem z warstwami kremu tworzy bardzo pyszną i mocno czekoladową całość. Ciasto jest delikatne, lekkie i słodkie.
Biszkopt zamiast herbatą można nasączyć ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą. Uzyskamy wtedy lekko alkoholowy aromat, który dodatkowo urozmaici smak ciasta. Dodanie np. wiśniówki bardzo pasuje do smaku czekolady i dodatkowo ją uwydatni.
Ciasto koniecznie musi przeleć w lodówce min. kilka godzin, aby masa budyniowa mocniej stężała oraz smaki ciasta się przegryzły.
Ciasto czekoladowe z kremem na bazie budyniu i czekolady oraz krem śmietankowy z kawałkami czekolady doskonały dla osób uwielbiających kremowe przekładańce z dużą dawką słodyczy. Chociaż ja bardziej uwielbiam ciasta z owocami to temu nie mogłam się oprzeć i zjadłam kilka kawałków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, dużych
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
- 1 łyżeczka cukru
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 2 budynie waniliowe, proszek
- 750 ml mleka
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady gorzkiej
Do
miseczki
przesiewamy
przez
sitko
mąki
oraz
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
wsypujemy
powoli
cukier
i
miksujemy
ok
2
min.
Następnie
dodajemy
po
jednym
żółtku
i
miksujemy
na
najmniejszych
obrotach
miksera.
Dodajemy
w
kilku
partiach
przesiane
składniki.
Po
dodaniu
każdej
bardzo
delikatnie
mieszamy
dużą
łyżką
drewnianą
lub
szpatułką,
aby
jak
najmniej
opadłą
piana
z
białek.
Formę
o
wym.
24×24
lub
lekko
większą
smarujemy
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
surowe
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
30
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zaraz
po
wyjęciu
gorący
biszkopt
rzucamy
z
wys.
30
cm
na
zabezpieczoną
podłogę.
W
ten
sposób
biszkopt
nie
opadnie.
Ostudzony
przekrawamy
na
dwie
części.
500
ml
mleka
podgrzewamy
z
cukrami
i
masłem,
aż
do
rozpuszczenia.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy.
Do
gorącego
mleka
wlewamy
zimne
mleko
oraz
dodajemy
kawałki
czekolady
gorzkiej
i
mlecznej.
Cały
czas
mieszamy
i
gotujemy
na
średnim
ogniu,
aż
do
zgęstnienia
masy.
Gotową
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Jeden
blat
biszkoptowy
umieszczamy
w
formie
i
nasączamy
ponczem.
Wykładamy
krem
i
przykrywamy
drugim
blatem,
nasączamy.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywno.
Pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder,
niewielkim
strumieniem
wlewamy
ostudzoną
żelatynę
oraz
wsypujemy
posypkę
lub
startą
czekoladę.
Wykładamy
na
biszkopt
i
na
wierzchu
kremu
robimy
fale
np.
za
pomocą
specjalnej
nasadki
dodawanej
czasami
do
tortownic
lub
po
prostu
widelcem.
Wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Komentarze
Biszkopt wyszedł rewelacyjny! Ciasto wszystkim smakowało, przepis godny polecenia!
Cudowne ciasto ja dodatkowo do masy straciatella dodaje trochę serka mascaropne, pycha.
Czy masło do masy trzeba rozpuścić czy po ugotowaniu budyniu zmiksowac go z masłem? A czekolada do masy ma być rozpuszczona czy w kawałkach?
Masło rozpuszczamy z mlekiem, natomiast czekoladę dodajemy w kawałkach
https://uploads.disquscdn.com/images/8801730f7ea360769664c81e38bcb204d20fb55981ad21ce8200ce4a07ea75a3.jpg
Tak wyszło moje jest przepyszne
i będe je często robić
Cudownie
Przepis niesamowity, łatwy i pyszny. Zrobiła i wyszedł jak marzenie każdemu smakuje i kązdy się nim zachwyca a najbardziej chrześnica bo lubi masę straciatella