Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone

7 lipca, 2025

Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone to pyszny i prosty przepis. Wilgotne ciasto kakaowe, krem i owoce.

Ciasto czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi.

Słodkie, mocno kakaowe i wilgotne. Nie trzeba go niczym nasączać.

Krem mascarpone w połączeniu ze śmietanką to leciutki i niezawodny krem, który świetnie pasuje do każdego wypieku.

Całość podkreślają świeże maliny, które w połączeniu z czekoladą smakują genialnie.

REKLAMA:

Idealne letnie ciasto, które zachwyci swoim smakiem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE

ciasto czekoladowe z malinami

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE

CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
  • 1/2 szklanki kefiru o temp. pokojowej
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • szczypta soli

KREM MASCARPONE

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix (jeśli masa ma być sztywniejsza)

DODATKOWO

  • ok. 250 g malin + kilka do dekoracji
  • kakao lub czekolada starta do obsypania na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę okrągłą o wymiarach ok. 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.

Kefir mieszamy razem z jajkami, roztopionym i ostudzonym masłem, cukrem i szczyptą soli.

Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wlewamy napar z kawy i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 30 – 35 minut. Patyczek powinien być lekko wilgotny przy wyciąganiu. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy z serkiem mascarpone na gęsty krem. Na koniec przesiewamy cukier puder oraz dodajemy śmietan – fix lub rozpuszczoną żelatynę.

2 łyżki kremu wykładamy na spód ciasta, układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią kremu. Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem oprószamy kakao lub startą czekoladą i dekorujemy malinami.

ciasto czekoladowe z malinami
ciasto czekoladowe z malinami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy maliny mogą być mrożone?

    1. Może lepiej wykonać frużelinę z mrożonych i dodać na ciasto czekoladowe i dopiero krem :)

  2. Agnieszka says:

    Dzień dobry. Czy roztopione masło można zastąpić olejem a kefir jogurtem?

    1. W tym przepisie masła nie zastępujemy. Jedynie kefir można zastąpić maślanką lub kwaśną śmietaną :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij