Ciasto czekoladowe z malinami i mascarpone to pyszny i prosty przepis. Wilgotne ciasto kakaowe, krem i owoce.
Ciasto czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi.
Słodkie, mocno kakaowe i wilgotne. Nie trzeba go niczym nasączać.
Krem mascarpone w połączeniu ze śmietanką to leciutki i niezawodny krem, który świetnie pasuje do każdego wypieku.
Całość podkreślają świeże maliny, które w połączeniu z czekoladą smakują genialnie.
Idealne letnie ciasto, które zachwyci swoim smakiem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BEZĄ
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I PIANKĄ JOGURTOWĄ

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE
CIASTO CZEKOLADOWE
- 1/2 szklanki kefiru o temp. pokojowej
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 100 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- szczypta soli
KREM MASCARPONE
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix (jeśli masa ma być sztywniejsza)
DODATKOWO
- ok. 250 g malin + kilka do dekoracji
- kakao lub czekolada starta do obsypania na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę okrągłą o wymiarach ok. 26 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Kefir mieszamy razem z jajkami, roztopionym i ostudzonym masłem, cukrem i szczyptą soli.
Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wlewamy napar z kawy i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 30 – 35 minut. Patyczek powinien być lekko wilgotny przy wyciąganiu. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy z serkiem mascarpone na gęsty krem. Na koniec przesiewamy cukier puder oraz dodajemy śmietan – fix lub rozpuszczoną żelatynę.
2 łyżki kremu wykładamy na spód ciasta, układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią kremu. Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Przed podaniem oprószamy kakao lub startą czekoladą i dekorujemy malinami.









Czy maliny mogą być mrożone?
Może lepiej wykonać frużelinę z mrożonych i dodać na ciasto czekoladowe i dopiero krem :)
Dzień dobry. Czy roztopione masło można zastąpić olejem a kefir jogurtem?
W tym przepisie masła nie zastępujemy. Jedynie kefir można zastąpić maślanką lub kwaśną śmietaną :)