Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z malinami

2 sierpnia, 2017

Pyszne ciasto czekoladowe z malinami o puszystej i wilgotnej konsystencji. Bardzo prosty przepis, który przygotujesz w kilka chwil.

Ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z malinami. Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta możesz wierzch polać roztopioną czekoladą wymieszaną z odrobiną kremówki.

Przygotowanie jest bardzo proste i możesz je spokojnie upiec nawet z pomocą dziecka.

Maliny mogą być świeże lub mrożone (wcześniej nie rozmrażaj). W przypadku mrożonych czas pieczenia może się nieco wydłużyć.

Ciasto czekoladowe z malinami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, ale następnego dnia również nie traci zbyt dużo na smaku i wilgotności. Proste, pyszne i szybkie ciasto, które nie sprawi podczas przygotowania żadnych problemów.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 150 g malin

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do miseczki. Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy cukier oraz mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz w kilku porcjach suche składniki. Następnie bardzo delikatnie mieszamy z białkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min. do tzw. suchego patyczka.

ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Megawonsz9 says:

    Piękne ciasto ❤️❤️❤️
    Napewno starczy aby nakarmić innych wyznawców wielkiego megawonsza9.
    Z całego serca dziękuję.

  2. Karolina says:

    Czy piekrnik nagrzewamy wczesniej do 180 stp?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Magdalena says:

    Zdecydowanie jest to moje ulubione ciasto! Przepis jest prosty, ciacho przygotowuje się szybko. Idealnie słodkie i puszyste :)

  4. Czy ciasto można upiec w keksówce 12 × 30 cm ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Megawonsz9 says:

      nie

  5. super ciasto zrobiłam dla taty jako tort.

  6. Eliza P. says:

    Zrobilam ! CUDO !! jedno z lepszych ciast jakie jadlam.
    Zrobilam z polowy wszytskich skladników, bo nie chcialam zbyt wiele zjemy z mama ;)
    Tak wiec gigant !

  7. Świetny przepis! Zamiast masła, dałam ok. 200g oleju kokosowego. Maliny mrożone. Ciasto upiekło się w 45-50 min (temp. 190 stopni) Wyszło idealnie <3

  8. Ciasto w piekarniku zobaczymy co mi z tego wyjdzie ????

  9. Witam, czy maliny można zastąpić innymi owocami?

    1. Ilovebake says:

      Hej :) jak najbardziej można :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x