Ciasto czekoladowe z mascarpone to prosty i szybki przepis na pyszne ciasto z polewą czekoladową. Wilgotne, mocno czekoladowe i do tego długo zachowuje świeżość.
Ciasto jest cudowne, aromatyczne i doskonale pasuje do szklanki mleka lub filiżanki pysznej herbaty.
Podczas pieczenia unosi się słodka woń czekolady wymieszanej z nutką cynamonu.
Dodatek mascarpone nawilża ciasto, dzięki temu długo zachowuje swoją świeżość.
Do środka ciasta można dodać 1/2 szklanki kropelek czekoladowych, posiekanej gorzkiej czekolady lub posiekanych orzechów włoskich.
Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej. Po dodaniu suchych składników nie mieszamy za długo, aby ciasto było delikatne po upieczeniu.
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i nie ma mowy o zakalcu.
Oblane polewą czekoladową smakuje wybornie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 250 g serka mascarpone o temp. pokojowej
- 250 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2 – 3 łyżki kropelek czekoladowych do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.
Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy sól. Miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej).
Wykładamy ciasto do foremki i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy wierzch ciasta. Dekorujemy kropelkami czekoladowymi.

