Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z mascarpone

28 marca, 2025

Ciasto czekoladowe z mascarpone to prosty i szybki przepis na pyszne ciasto z polewą czekoladową. Wilgotne, mocno czekoladowe i do tego długo zachowuje świeżość.

Ciasto jest cudowne, aromatyczne i doskonale pasuje do szklanki mleka lub filiżanki pysznej herbaty.

Podczas pieczenia unosi się słodka woń czekolady wymieszanej z nutką cynamonu.

Dodatek mascarpone nawilża ciasto, dzięki temu długo zachowuje swoją świeżość.

Do środka ciasta można dodać 1/2 szklanki kropelek czekoladowych, posiekanej gorzkiej czekolady lub posiekanych orzechów włoskich.

REKLAMA:

Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej. Po dodaniu suchych składników nie mieszamy za długo, aby ciasto było delikatne po upieczeniu.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, szybkie i nie ma mowy o zakalcu.

Oblane polewą czekoladową smakuje wybornie.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

CIASTO WŁOSZKA

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

REKLAMA:
ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

SKŁADNIKI:

  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 g serka mascarpone o temp. pokojowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 2 – 3 łyżki kropelek czekoladowych do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.

Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy sól. Miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej).

Wykładamy ciasto do foremki i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i oblewamy wierzch ciasta. Dekorujemy kropelkami czekoladowymi.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij