Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z truskawkami

3 czerwca, 2016

Ciasto czekoladowe z truskawkami o niezwyklej wilgotnej i lekkiej konsystencji. Truskawki i ciasto czekoladowe to świetnie pasujące połączenie. Ciasto nie jest przesłodzone, truskawki fajnie orzeźwiają i uwydatniają smak czekolady. Przepis jeden z najprostszych i najszybszych do wykonania.

W tym przepisie należy pamiętać o temperaturze składników, która powinna być pokojowa. Różna temperatura użytych składników na pewno spowoduje w cieście zakalec.

Ciasto czekoladowe z truskawkami o intensywnym smaku z soczystymi i sezonowymi truskawkami, które fajnie podkręcają jego smak. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość i idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, spotkania i uroczystości. Dodatkowo ciasto możesz podawać z polewą czekoladą dzięki, której ciasto zyska na jeszcze głębszym smaku i cudownym aromacie.

Doskonały przepis do wykonania w sezonie na truskawki. Ciasto możesz także wykonać z malinami lub wiśniami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka, duże
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • 300-400 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz kakao. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy mleko oraz olej. Na koniec stopniowo łączymy z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i na wierzchu układamy połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Ciasto możemy polać polewą czekoladową (70 ml śmietanki kremówki oraz 70 g gorzkiej czekolady, podgrzewamy do połączenia).

ciasto czekoladowe ciasto czekoladoweciasto czekoladowe ciasto-czekoladowe-z-truskawkami-10

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast mleka można użyć kefiru?
    Robiłam już raz według przepisu, przepyszne!

  2. Właśnie piekę, z proporcji większych o ¼, na dużej blaszce. No i na termoobiegu, nie umiem inaczej ???? wszystko na termoobiegu, serniki, drożdżowe.. ;) już nie mogę się doczekać aż spróbuję ????

  3. Pieke już 1,5h, a dalej mam „mokry patyk” co jest? :(((((

  4. Człowiek says:

    Do piekarnika to na termoobieg czy może góra dół?

    1. aneta Autor says:

      Góra-dól :)

  5. Mozna zamiast truskawem uzyc do tego ciasta twarogu zmielonego i rękawem cukierniczym zrobic ciapki?

    1. Tak :)

  6. czy mogą być rozmrożone truskawki ? :-)

    1. Mogą być świeże lub mrożone :)

  7. Papierowa K. says:

    Jak zmodyfikować proporcję do tortownicy 28 cm? Muszę koniecznie wypróbować! :)

    1. Ilovebake says:

      Zwiększ składniki o 1/4 :)

  8. Wygląda apetycznie tylko zniechęciła mnie ta szklanka oleju, myślę ze to on daję tą wilgotność bo olej w przeciwieństwie do masła ma postać płynną ale ja dalej szukam coś bardziej „odchudzonego”…

  9. Mniam :) I ta polewa spływająca po kawałku ciasta <3

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x