Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe

9 czerwca, 2022

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam to właśnie z tego przepisu. Wilgotne, mocno czekoladowe i do tego lekkie i puszyste. Po prostu idealne.

Ciasto czekoladowe nazywane murzynkiem to jedno z tych ciasta, które robisz i wiesz, że na jednym kawałku się nie skończy. Doskonałe do kubka herbaty, kawy lub szklanki mleka.

Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest banalnie proste i wystarczy kilak ruchów, aby wyczarować smaczne ciasto. Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe, a wierzch koniecznie zrób z polewą czekoladową, wtedy smakuje najlepiej.

Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest najlepsze jakie jadłam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 180 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 90 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 100 g gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao
  • 220 ml kefiru lub maślanki o temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 20 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem i sodą. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną lub na małym ogniu w rondelku cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na tzw. puch przez kilka minut. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy lekko ostudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Następnie wlewamy maślankę, ekstrakt i dodajemy przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta.

Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pyszne, ale .. dość mocno się kruszy …czy tak ma być???

    1. Nie, powinno dawac się ładnie kroić :)

    2. Generalnie się kroi, ale przy tym jest tak …nie wiem…delikatne że mocno się kruszy, co mogłam zrobić nie tak ?

    3. Moze było zbyt długo mieszane i dlatego sie kruszy podczas krojenia.

  2. Dzień dobry,
    Czy można masło zastąpić olejem rzepakowym? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?
    Dziękuję i pozdrawiam
    ps. uwielbiam wypieki z Pani przepisów ????

    1. aneta Autor says:

      Mozna ok. 90 ml oleju :)

  3. Zrobilam wczoraj! Przepyszne ciasto????

  4. Wygląda przepysznie????jutro spróbuję zrobić ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x