Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowy chrupek

15 października, 2020

Ciasto czekoladowy chrupek na biszkopcie kakaowym przełożone kremem czekoladowym z chrupkami i kremem śmietankowym oraz dżemem morelowym. Kremowe, leciutkie z pysznymi warstwami.

Biszkopt kakaowy możemy nasączyć np. likierem czekoladowym lub w wersji dla dzieci posłodzoną herbatą z odrobiną cytryny. Biszkopt smarujemy lekko kwaśnym dżemem morelowym dla kontrastu.

Krem czekoladowy jest intensywny w smaku z dodatkiem chrupek czekoladowych. Drugi krem to leciutka warstwa śmietanki z kremem mascarpone obsypana chrupkami.

Ciasto czekoladowy chrupek będzie idealne nie tylko dla dzieci, ale również dla osób uwielbiających ciasta czekoladowe.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowy chrupek

CIASTO CZEKOLADOWY CHRUPEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki płatków czekoladowych np. choco krispies

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1 dżem morelowy
  • 1 1/2 szklanki płatków np. choco krispies na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (możemy delikatnie nasączyć likierem lub mocną posłodzoną herbatą), smarujemy dżemem.
Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietanki, zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą ubijamy na sztywną masę, dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia. Na koniec łączymy z płatkami i wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na biszkopt i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto czekoladowy chrupek ciasto czekoladowy chrupek

Dołącz do dyskusji

  1. Można użyć jakiś innych platkow?

    1. Tak :) tylko czekoladowych

  2. A gdzie można kupić płatki lub czym he zastąpić?
    Dziękuję.

    1. Na pewno w dużych marketach :)

  3. Czy ta płatki to takie ryżowe?

    1. aneta Autor says:

      to nie sa ryzowe

  4. A co robimy z mascarpone ?

    1. aneta Autor says:

      juz poprawione

  5. Tak, z internetu

  6. Można np płatkami kuleczkami czekoladowymi :)

  7. Z czasem miękną dlatego najlepiej szybko zjeść :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij