Ciasto czekoladowy chrupek na biszkopcie kakaowym przełożone kremem czekoladowym z chrupkami i kremem śmietankowym oraz dżemem morelowym. Kremowe, leciutkie z pysznymi warstwami.
Biszkopt kakaowy możemy nasączyć np. likierem czekoladowym lub w wersji dla dzieci posłodzoną herbatą z odrobiną cytryny. Biszkopt smarujemy lekko kwaśnym dżemem morelowym dla kontrastu.
Krem czekoladowy jest intensywny w smaku z dodatkiem chrupek czekoladowych. Drugi krem to leciutka warstwa śmietanki z kremem mascarpone obsypana chrupkami.
Ciasto czekoladowy chrupek będzie idealne nie tylko dla dzieci, ale również dla osób uwielbiających ciasta czekoladowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWY CHRUPEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki płatków czekoladowych np. choco krispies
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 dżem morelowy
- 1 1/2 szklanki płatków np. choco krispies na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części
(możemy
delikatnie
nasączyć
likierem
lub
mocną
posłodzoną
herbatą),
smarujemy
dżemem.
Czekoladę
roztapiamy
z
odrobiną
śmietanki,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Pozostałą
ubijamy
na
sztywną
masę,
dodajemy
roztopioną
czekoladę
i
miksujemy
do
połączenia.
Na
koniec
łączymy
z
płatkami
i
wykładamy
na
biszkopt.
Przykrywamy
drugim
blatem
biszkoptowym.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Śmietankę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
sztywną
masę,
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Wykładamy
na
biszkopt
i
obsypujemy
płatkami
czekoladowymi.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Czy ta płatki to takie ryżowe?
to nie sa ryzowe
A co robimy z mascarpone ?
juz poprawione
Tak, z internetu
Można np płatkami kuleczkami czekoladowymi
Z czasem miękną dlatego najlepiej szybko zjeść