Ciasto czekoladowy Kubuś na kakaowym biszkopcie z warstwą na bazie soku owocowego Kubuś, kremem serowym i brzoskwiniami w galaretce. Przepyszne ciasto wielowarstwowe z owocami.
Ciasto na lekkim i puszystym biszkopcie kakaowym, który można lekko nasączyć herbatą.
Warstwa na soku jest dosyć sztywna i mocno owocowa. Krem serowy jest na bazie serków homogenizowanych z dodatkiem galaretki.
Całość przykryta brzoskwiniami w galaretce. Warstwę brzoskwiniową możesz również zamienić i dodać na sam dół, wtedy ciasto będzie stabilniejsze po przekrojeniu.
Ciasto Kubuś to przepyszna wersja ciasta na bazie soku w wersji ciemnej.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto Kubuś w wersji klasycznej.
CIASTO CZEKOLADOWY KUBUŚ
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KUBUSIOWĄ:
- 900 ml soku Kubuś
- sok z jednej pomarańczy, świeżo wyciśnięty
- 3 x 40 g budyń waniliowy
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SEROWĄ:
- 5 x 150 g serek homogenizowany, waniliowy
- 1 i 1/2 galaretki brzoskwiniowej, proszek
- 3/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:
- 1 puszka brzoskwiń, duża
- 2 x galaretka brzoskwiniowa
- 700 ml gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Opcjonalnie
można
lekko
nasączyć
np.
herbatą
z
sokiem
z
cytryny.
Sok
Kubuś
oraz
sok
z
pomarańczy
wlewamy
do
rondelka
razem
z
cukrem.
Następnie
przesiewamy
proszek
budyniowy
i
mieszamy
trzepaczką
do
połączenia.
Podgrzewamy,
aż
masa
zacznie
mocno
gęstnieć.
Gotową
i
lekko
wystudzoną
masę
wykładamy
na
biszkopt,
przykrywamy
drugim
blatem
i
ponownie
lekko
nasączamy.
Galaretkę
zalewamy
gorącą
wodą
i
dokładnie
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Serki
mieszamy
mikserem
przez
chwilkę,
następnie
cały
czas
miksując
wlewamy
niewielkim
strumieniem
galaretkę.
Lekko
tężejącą
masę
wykładamy
na
biszkopt.
Galaretki
rozpuszczamy
w
wodzie
i
zostawiamy
do
lekkiego
stężenia.
Brzoskwinie
kroimy
na
kawałeczki
i
wykładamy
na
warstwę
serową,
następnie
łyżką
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wstawiamy
ciasto
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Jak długo zastyga wartstwa serowa ?
Ile tego soku z pomarańczy ???
Jakiej ilości uzyc soku z pomarańczy?
sok z całej jednej pomarańczy
Bardzo pyszne ciasto. Wszyscy w domu zachwalali je.
Dzięki za świetny przepis, wersji z czekoladowym ciastem jeszcze nie jadłam
Ale za to lubię zielonego Kubusia, czasem daję 2 warstwy z pomarańczowym