Znajdź swój przepis

Ciasto dacquiose (dakłas) bez pieczenia

29 października, 2025

Ciasto dacquiose (dakłas) bez pieczenia to przepyszne połączenie warstwy z herbatników i daktyli, kremu kajmakowego oraz śmietankowego. Wierzch z bezy i orzechów.

Warstwa daktylowa w połączeniu z herbatnikami jest słodka i wilgotna. Cudownie zastępuje ciasto czekoladowe.

Warstwa kajmakowa jest leciutka, delikatna i kremowa. Dodatkowo można ją wzbogacić zmielonymi orzechami i drobno pokrojonymi daktylami. Kolejna warstwa to delikatny krem śmietankowy w połączeniu z mascarpone.

Przed samym podaniem, aby nie zmiękły dodajemy na wierzch pokruszone bezy i obsypujemy orzechami.

Cudowne i bardzo smaczne ciasto, które możesz podawać na każdą okazję.

REKLAMA:

ZOBACZ FILM Z WYKONANIA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYNAMONKI

CHRUPIĄCE CIASTO CZEKOLADOWE

LEKKI SERNIK Z MASCARPONE

ciasto dacquiose

CIASTO DACQUIOSE (DAKŁAS) BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

SPÓD

  • 150 g suszonych daktyli
  • 150 g herbatników black lub kakaowych
  • 70 g roztopionego masła

WARSTWA KAJMAKOWA

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 250 g kajmaku
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix

WARSTWA ŚMIETANKOWA

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • ok. 150 g pokruszonych małych bezików
  • garść orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie odsączamy z wody i dokładnie rozdrabniamy w malakserze.

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i bokach.

Herbatniki dokładnie rozdrabniamy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem oraz daktylami. Wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.

Żelatynę mieszamy z 4 łyżkami wody i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Chwilkę mieszamy i odstawiamy.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone (jeśli używamy dodajemy śmietan – fix) na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce kajmak. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na spód z herbatników i wyrównujemy.

Śmietankę miksujemy razem z mascarpone. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na warstwę kajmakową.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minim kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch wykładamy pokruszone bezy i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

ciasto dacquiose daklas
ciasto dacquiose daklas

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij