Ciasto dacquiose (dakłas) bez pieczenia to przepyszne połączenie warstwy z herbatników i daktyli, kremu kajmakowego oraz śmietankowego. Wierzch z bezy i orzechów.
Warstwa daktylowa w połączeniu z herbatnikami jest słodka i wilgotna. Cudownie zastępuje ciasto czekoladowe.
Warstwa kajmakowa jest leciutka, delikatna i kremowa. Dodatkowo można ją wzbogacić zmielonymi orzechami i drobno pokrojonymi daktylami. Kolejna warstwa to delikatny krem śmietankowy w połączeniu z mascarpone.
Przed samym podaniem, aby nie zmiękły dodajemy na wierzch pokruszone bezy i obsypujemy orzechami.
Cudowne i bardzo smaczne ciasto, które możesz podawać na każdą okazję.
ZOBACZ FILM Z WYKONANIA:
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DACQUIOSE (DAKŁAS) BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI:
SPÓD
- 150 g suszonych daktyli
- 150 g herbatników black lub kakaowych
- 70 g roztopionego masła
WARSTWA KAJMAKOWA
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 250 g kajmaku
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
WARSTWA ŚMIETANKOWA
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- ok. 150 g pokruszonych małych bezików
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie odsączamy z wody i dokładnie rozdrabniamy w malakserze.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i bokach.
Herbatniki dokładnie rozdrabniamy w malakserze i mieszamy z roztopionym masłem oraz daktylami. Wykładamy na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Żelatynę mieszamy z 4 łyżkami wody i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Chwilkę mieszamy i odstawiamy.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone (jeśli używamy dodajemy śmietan – fix) na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce kajmak. Powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na spód z herbatników i wyrównujemy.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy na warstwę kajmakową.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minim kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch wykładamy pokruszone bezy i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi.








