Ciasto danio na puszystym biszkopcie z lekkim kremem na bazie serka homogenizowanego oraz na wierzchu z kajmakiem i podprażonymi wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest leciutkie i delikatne w smaku. Serek, masa kajmakowa i wiórki połączone w jednym cieście smakują przepysznie. Podprażone wiórki mają lepszy smak i są niesamowicie aromatyczne.
Ciasto danio to bardzo prosty deser i szybki w wykonaniu. Ciasto pomimo dodaniu kajmaku nie jest przesłodzone, a serek homogenizowany świetnie równoważy smaki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
REKLAMA:
CIASTO DANIO
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g serka homogenizowanego np. danio
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 1/2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 puszka kajmaku
- 150 g wiórków kokosowych
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* zamiast żelatyny można dodać śmietan-fix
Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do zarumienienia wierzchu i tzw suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy zimną woda i odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 min. Po tym czasie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Serek miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy do serka i delikatnie miksujemy. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę cały czas miksując na średnich obrotach.
Wykładamy na blat biszkoptowy i przykrywamy drugim. Wierzch smarujemy kajmakiem i oprószamy podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.