Przepis inspirowany pysznymi ciasteczkami delicje. Ciasto delicja nie jest wierną kopia ciastek, ale znajdziemy w nim wiele podobnych smaków. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić gotowymi biszkopcikami i wtedy ciasto nie będzie wymagało pieczenia. Masa serowa jest słodka i delikatna, natomiast masa z jabłkami gęsta i lekko kwaśna. Ciasto możemy wykonać wcześniej, ponieważ im dłużej je przechowujemy tym lepszy jest jego smak.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka
- 0,5 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 500 g białego sera ( może być z wiaderka )
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka mleka
SKŁADNIKI NA MASĘ Z JABŁEK:
- 4 jabłka, średnie
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 85 g masła lub margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Żółtka oddzielamy od białek, następnie łączymy z cukrem i miksujemy, aż uzyskamy lekko puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę i ponownie miksujemy. Ciasto będzie dosyć suche. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę białek dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta i miksujemy, pozostałą część piany delikatnie łączymy z ciastem za pomocą łyżki. Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm ( u mnie silikonowa, natomiast zwykłą należy wyłożyć papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 20 min, aż biszkopt lekko się zarumieni.
Jabłka ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, aby powstał mus. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, następnie łączymy z proszkiem galaretki. Studzimy.
Biały ser mielimy trzykrotnie lub używamy dobrej jakości sera gotowego. Miksujemy razem z cukrem i jajkami na jednolitą masę. Masę przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Proszek budyniowy łączymy z mlekiem i dodajemy do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Zostawiamy do wystudzenia.
Po tym czasie na biszkopt wykładamy masę serową ( tortownica powinna być szczelna, aby nic nie mogło wypłynąć ) i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz, aż masa stężeje. Następnie wykładamy równomiernie masę z jabłek.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Studzimy i polewamy nią wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Smaczny aczkolwiek dwie uwagi. Pieczony z podwójnej porcji na blachę 23×35: wystarczająca jest do budyniu jedna szklanka mleka, Z dwóch jest zbyt wodnisty. Po drugie cukier do sera do smaku, przy podanej ilości mnożąc razy dwa jest za mało słodki. Ja zrobiłam większy biszkopt i po przekrojeniu dałam: biszkopt, ser, jabłka, biszkopt, polewa. Jest stabilniejszy ale równie dobrze się prezentuje. Całość piątka z plusem za wygląd i smak.
czy mąkę pszenną mogę zastąpić inną, np. jaglaną?
Witam, chciałabym upiec ciasto na święta, z tym że tortownica o podanych przez Panią wymiarach jest za mała, ponieważ rodzinę mam dużą :) moja blacha ma wymiary 25×38, jakie proporcje użyć do takich rozmiarów? Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź
Myślę, że warto podwoić ilość składników :) Ps. do masy serowej dodaj 1 1/2 szklanki cukru.
Dziękuje bardzo! Pozdrawiam ;)