Znajdź swój przepis

Ciasto delicja II

4 kwietnia, 2016

Ciasto delicja to połączenie lekkiego biszkoptu, brzoskwiń i delikatnej pianki czekoladowej. Ciasto jest przepyszne, a połączenie brzoskwiń i czekolady jest jednym z lepszych, które znam.

Biszkopt nasączamy słodkim syropem z brzoskwiń przez co jest wilgotny i zarazem nadal delikatny. Nie dodajemy do niego proszku do pieczenia, a zamiennie mąkę ziemniaczaną, która fajnie trzyma strukturę biszkoptu i sprawia, że jest lżejszy.

Warstwa brzoskwiniowa jest bardzo prosta. Brzoskwinie z puszki lub w sezonie świeże oraz galaretka o tym samym smaku.

Idealnie pasującą warstwą jest tutaj pianka o smaku czekoladowym, którą wykonujemy na bazie kremówki oraz gorzkiej czekolady. Bardzo prosta, pyszna i leciutka. Jeśli nie lubisz żelatyny koniecznie wykonaj tą warstwę na bazie śmietanki 36% i pomiń żelatynę.

Polewa jest już Ci dobrze znana z moich przepisów. Uwielbiam ją i jest najszybsza z możliwych. Kremówka i czekolada. Możesz wykonać ją na godzinę lub pół godziny przed podaniem i wtedy będzie ładnie lśniącą na cieście.

Ciasto delicja w tej wersji jest świetna dla osób, które uwielbiają przede wszystkim czekoladę oraz lekkie ciasta. Nie ma mowy o przesłodzeniu. Ciasto jest wyważone w smakach, brzoskwinie nadają wyrazistości i dodatkowo uwypuklają smak czekolady. Całość na leciutkiej „poduszeczce” z biszkoptu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto przepis

CIASTO DELICJA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BRZOSKWINIOWĄ:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy powoli cukry i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej w kilku niewielkich porcjach dodajemy przesiane mąki. Bardzo delikatnie łączymy, aby jak najmniej opadła piana. Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C. Pieczemy przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt w formie upuszczamy na zabezpieczony blat kuchenny z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia.
Syrop z brzoskwiń (1/3 szklanki) rozcieńczamy z 3 łyżkami wody. Nasączamy biszkopt według uznania. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy łyżką na biszkopt z brzoskwiniami. Wkładamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Garnuszek napełniamy niewielką ilością wody, doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i ustawiamy nad garnuszkiem. Raz na jakiś czas mieszamy, aż czekolada będzie całkowicie rozpuszczona. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Masę wykładamy na galaretkę. Wkładamy do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i na chwilę zostawiamy. Następnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewamy ciasto równomiernie. Wkładamy do lodówki, najlepiej podawać po całej nocy w lodówce.

ciasto przepis ciasto przepis ciasto-delicja-11

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry, czy biszkopt pieczony można zastąpić biszkoptami języczkami/okrągłymi? Pozdrawiam ;)

  2. Czy mogę użyć gotowej gotowy polewy czekoaldowej ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. A ja mam takie pytanie. Jakiej czekolady gorzkiej się to używa? Mam na myśli%. 64? A może 90?

    1. aneta Autor says:

      60% :)

  4. Czy dobrym pomysłem byłoby przykrycie pianki czekoladowej drugim biszkoptem? Chciałabym zrobić to ciasto jako tort. Obawiam się tylko czy położenie biszkoptu nie przygniecie pianki.

    1. aneta Autor says:

      Nie przygniecie na pewno :)

  5. Witam. Jeśli mam blachę 25×36 powinnam podwoić składniki?

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy zwiększyc składniki o 1/3 :)

  6. Dzien dobry. Proszę o podpowiedz. Czy zamiast zelatyny moge uzyc 2 lub 3 smietanfix? Dodatkowo mam tortownicę okolo 24×24,ale wysokosc 7,5. Czy taka wysokosc jest wystarczajaca?

    1. aneta Autor says:

      Powinno być ok, ewentualne masa czekoladowa troszkę będzie wystawać

  7. Dzisiaj robię, mam nadzieję, że mi wyjdzie bo do jakichkolwiek wypieków jestem kiepska, nawet tych najłatwiejszych :)
    Dam znać jak poszło :)

  8. Agnieszkaa says:

    bardzo dobre!

  9. Marigold says:

    Cześć :) ile to ciasto może stać w lodówce?

    1. Ilovebake says:

      2-3 dni spokojnie pod przykryciem

  10. Dwa razy robiłam to ciasto i dwa razy nie stężała mi ta warstwa czekoladowa:(. Wszystko robiłam wg przepisu, nawet żelatyna nie pomogła. Aczkolwiek to nie zmienia faktu, że to ciasto jest jednym z moich ulubionych :)

    1. Ilovebake says:

      To bardzo dziwne bo czekolada powinna lekko zagęścić i na koniec żelatyna :)

    2. Pelargonia says:

      czekolada po rozpuszczeniu musi być wystudzona, dopiero dodaje się z żelatyną do kremówki (ubitej).

  11. Coś wspaniałego! :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x