Znajdź swój przepis

Ciasto ding dong

22 listopada, 2024

Ciasto ding dong to pyszne połączenie mocno czekoladowego ciasta z nutką korzenną oraz słodkim kremem pierniczkowym. Świetna propozycja na święta Bożego Narodzenia.

Ciasto czekoladowe jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zamiast masła dodałam olej rzepakowy, dzięki czemu jest wilgotne.

Ciasto lekko smarujemy dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi. Nieco kwaśny smak przełamie słodki smak ciasta.

Krem pierniczkowy będzie idealnym akcentem świątecznym i jest nie tylko pyszny, ale świetnie pasuje do czekoladowo – korzennego ciasta.

Ciasto jest aromatyczne, proste i do tego będzie pięknie prezentowało się na świątecznym stole.

REKLAMA:

KILKA SŁÓW O OLEJU RZEPAKOWYM:

Zamieniając w cieście masło na olej rzepakowy, zyskujemy nie tylko na zdrowiu. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.

Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe.

Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.

Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak.

Więcej informacji o zastosowaniu i przepisach z dodatkiem oleju znajdziesz TUTAJ.

Materiał reklamowy we współpracy z PSPO #Fundusze Promocji

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MIODOWE CIASTKA

CIASTO BRAZYLIANKA

BAJADERKI

ciasto ding dong

CIASTO DING DONG

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 220 ml mleka o temp. pokojowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 ml wrzącego naparu z kawy np. rozpuszczalnej
  • szczypta soli

KREM PIERNICZKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 łyżka kremu czekoladowego lub 50 g roztopionej mlecznej czekolady
  • 5 – 6 szt. zmielonych kruchych pierniczków, ciasteczek korzennych
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g deserowej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

DODATKOWO

  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • kilka śliwek suszonych do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy wrzącą kawę. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.

Gotowe ciasto wylewamy do formy. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie wierzch lekko ścinamy jeśli wyrósł nierówny. Przekrawamy na dwie części. Na dnie formy układamy jeden blat ciasta i smarujemy dżemem porzeczkowym.

Żelatynę zalewamy odrobiną wody i zostawiamy na ok. 5 minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem serkiem na gęsty krem (jeśli używasz śmietan – fix dodaj go teraz). Następnie dodajemy przesiany cukier puder, krem czekoladowy, zmielone pierniczki oraz wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na blat ciasta i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając do kremu.

Śmietankę mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekolady. Większą część polewy wykładamy na wierzch ciasta. W reszcie zatapiamy śliwki do dekoracji. Resztę polewy przekładamy do woreczka, lekko ścinamy róg i wykonujemy fikuśne paseczki. Na wierzchu ciasta układamy śliwki w czekoladzie.

ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE

ciasto ding dong
ciasto ding dong

Dołącz do dyskusji

  1. A czym można zastąpić kawę?

    1. Kawą zbożową :)

  2. Super przepis, chyba będzie robiony na święta! Tylko zastanawiam się czy można czymś zastąpić kawę żeby dzieci mogły jeść?

    1. Tak, kawą zbożową :)

  3. Zamiast żelatyny ile śmietaną fixow dodac.

    1. Jeden lub maksymalnie dwa :)

  4. 5 gram pierniczków to ile sztuk? nie za mało? będzie je czuć?

    1. Dziękuję za komentarz :) Błąd w przepisie się pojawił nie powinno być gram tylko sztuk :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij