Ciasto ding dong to pyszne połączenie mocno czekoladowego ciasta z nutką korzenną oraz słodkim kremem pierniczkowym. Świetna propozycja na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto czekoladowe jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Zamiast masła dodałam olej rzepakowy, dzięki czemu jest wilgotne.
Ciasto lekko smarujemy dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi. Nieco kwaśny smak przełamie słodki smak ciasta.
Krem pierniczkowy będzie idealnym akcentem świątecznym i jest nie tylko pyszny, ale świetnie pasuje do czekoladowo – korzennego ciasta.
Ciasto jest aromatyczne, proste i do tego będzie pięknie prezentowało się na świątecznym stole.
KILKA SŁÓW O OLEJU RZEPAKOWYM:
Zamieniając w cieście masło na olej rzepakowy, zyskujemy nie tylko na zdrowiu. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.
Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe.
Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.
Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak.
Więcej informacji o zastosowaniu i przepisach z dodatkiem oleju znajdziesz TUTAJ.
Materiał reklamowy we współpracy z PSPO #Fundusze Promocji
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DING DONG
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 240 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 220 ml mleka o temp. pokojowej
- 250 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 ml wrzącego naparu z kawy np. rozpuszczalnej
- szczypta soli
KREM PIERNICZKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 1 łyżka kremu czekoladowego lub 50 g roztopionej mlecznej czekolady
- 5 – 6 szt. zmielonych kruchych pierniczków, ciasteczek korzennych
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
POLEWA CZEKOLADOWA
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g deserowej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
DODATKOWO
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- kilka śliwek suszonych do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy wrzącą kawę. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia.
Gotowe ciasto wylewamy do formy. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, następnie wierzch lekko ścinamy jeśli wyrósł nierówny. Przekrawamy na dwie części. Na dnie formy układamy jeden blat ciasta i smarujemy dżemem porzeczkowym.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody i zostawiamy na ok. 5 minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem serkiem na gęsty krem (jeśli używasz śmietan – fix dodaj go teraz). Następnie dodajemy przesiany cukier puder, krem czekoladowy, zmielone pierniczki oraz wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na blat ciasta i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając do kremu.
Śmietankę mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekolady. Większą część polewy wykładamy na wierzch ciasta. W reszcie zatapiamy śliwki do dekoracji. Resztę polewy przekładamy do woreczka, lekko ścinamy róg i wykonujemy fikuśne paseczki. Na wierzchu ciasta układamy śliwki w czekoladzie.
ZOBACZ: PRZEPISY NA BOŻE NARODZENIE
A czym można zastąpić kawę?
Kawą zbożową :)
Super przepis, chyba będzie robiony na święta! Tylko zastanawiam się czy można czymś zastąpić kawę żeby dzieci mogły jeść?
Tak, kawą zbożową :)
Zamiast żelatyny ile śmietaną fixow dodac.
Jeden lub maksymalnie dwa :)
5 gram pierniczków to ile sztuk? nie za mało? będzie je czuć?
Dziękuję za komentarz :) Błąd w przepisie się pojawił nie powinno być gram tylko sztuk :)