Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania z pysznymi jagodami i kruszonką.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie idealne w upały, kiedy drożdże ładnie pracują pod wpływem ciepła. Natomiast ilość wysiłku, który musimy włożyć w przygotowanie ciasta jest minimalne.
Ciasto jest lekkie, wilgotne i puszyste. Całość oprószona dużą ilością owoców oraz chrupiącą kruszonką.
Do tego ciasta możesz dodać inne owoce np. maliny, truskawki lub kawałeczki brzoskwiń.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka, ciepłego
- 50 g drożdży świeżych lub 21 g suchych
- 4,5 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 150 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- szczypta cynamonu
DODATKOWO:
- ok. 2 szklanki jagód, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Na
dno
dużej
miski
wsypujemy
drożdże
suche
lub
kruszymy
drożdże
świeże.
Następnie
wsypujemy
cukier
oraz
roztrzepane
jajka.
Wlewamy
mleko
oraz
olej.
Na
koniec
wsypujemy
przesianą
mąkę
razem
z
solą.
Miskę
szczelnie
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
około
2-3
godziny.
Po
tym
czasie
dokładnie
miksujemy
na
jednolite
ciasto
i
wykładamy
do
formy.
Obsypujemy
jagodami
*.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki,
dodajemy
cukier,
cynamon
oraz
roztopione
masło
i
rozdrabniamy
palcami,
aż
powstanie
kruszonka.
Wykładamy
na
jagody.
Przykrywamy
folią
lub
ściereczką
i
zostawiamy
na
około
30
minut
do
wyrośnięcia.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40
min.
do
zarumienia.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
* jeśli używasz jagód mrożonych ciasto do wyrośnięcia zostawiasz bez owoców, dopiero później obsypujesz owocami i kruszonką.
Komentarze
Wyszło bardzo pyszne i pięknie wyrosło! Idealne ciasto drożdżowe! Moje drugie w życiu ????
Dziękuję
tak
Jeśli używacie drożdży świeżych, to proponuję część cukru zamienić na cukier waniliowy. Pozdrawiam
Moje pierwsze ciasto drożdżowe w życiu, wyszlo obłędnie, delikatne, puszyste i wilgotne, tak jak w przepisie. I ten zapach w całym domu – wspomnienia z dzieciństwa, dziękuję za przepis, i polecam wszystkim ????
Tak