Ciasto dubajska fantazja to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego, kremu pistacjowego z kremem czekoladowym oraz posiekanymi pistacjami.
Ciasto czekoladowe jest intensywne, wilgotne i dosyć ciężkie. Nie trzeba go niczym nasączać. Długo zachowuje swoją świeżość.
Krem pistacjowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Leciutki, kremowy i delikatny jak chmurka z pistacji.
Wzbogacić go możesz dodając odrobinę ciasta kadayif lub filo.
Ciasto siekamy i podsmażamy z odrobiną masła na złoty kolor, następnie łączymy z kremem pistacjowym. Krem zyska nieco chrupiącą wkładkę.
ZERKNIJ NA PRZEPIS – SERNIK DUBAJSKI
Górna warstwa to przepyszne połączenie śmietanki z czekoladą gorzką oraz mleczną.
Cudowne, aksamitne w smaku ciasto pistacjowe w połączeniu z czekoladą. Koniecznie wypróbuj ten smak.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DUBAJSKA FANTAZJA
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 200 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki gorącego naparu z kawy lub kawy zbożowej
- 1/3 łyżeczki soli
KREM PISTACJOWY
- 200 g kremu pistacjowego słodzonego
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan – fix lub 1 łyżeczka żelatyny
KREM CZEKOLADOWY
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
DODATKOWO
- ok. 1/3 szklanki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Dzień wcześniej podgrzewamy w rondelku śmietankę razem z czekoladą mleczną oraz gorzką. Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.
Do miseczki dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy sól i mieszamy do połączenia. Na koniec w kilku porcjach wlewamy gorącą kawę i mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce krem pistacjowy oraz cukier puder do smaku. Dodajemy śmietan – fix lub żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody i jeszcze chwilkę miksujemy. Krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim blatem.
Schłodzoną śmietankę z czekoladą miksujemy na gęsty krem, następnie wykładamy na blat ciasta czekoladowego. Wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem obsypujemy posiekanymi pistacjami.



Ciasto przepyszne! Wszyscy byli zachwyceni, przepis zapisany! (:
Skąd wziąć krem pistacjowy słodzony?
Kremy są dostępne np. w Biedronce lub Lidlu :)