Znajdź swój przepis

Ciasto dubajska fantazja

14 lutego, 2025

Ciasto dubajska fantazja to przepyszne połączenie ciasta czekoladowego, kremu pistacjowego z kremem czekoladowym oraz posiekanymi pistacjami.

Ciasto czekoladowe jest intensywne, wilgotne i dosyć ciężkie. Nie trzeba go niczym nasączać. Długo zachowuje swoją świeżość.

Krem pistacjowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Leciutki, kremowy i delikatny jak chmurka z pistacji.

Wzbogacić go możesz dodając odrobinę ciasta kadayif lub filo.

Ciasto siekamy i podsmażamy z odrobiną masła na złoty kolor, następnie łączymy z kremem pistacjowym. Krem zyska nieco chrupiącą wkładkę.

REKLAMA:

ZERKNIJ NA PRZEPIS – SERNIK DUBAJSKI

Górna warstwa to przepyszne połączenie śmietanki z czekoladą gorzką oraz mleczną.

Cudowne, aksamitne w smaku ciasto pistacjowe w połączeniu z czekoladą. Koniecznie wypróbuj ten smak.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO RZYMIANKA

CIASTO CZEKOLADOWE BOUNTY

CIASTO TWIX BEZ PIECZENIA

REKLAMA:
ciasto dubajska fantazja

CIASTO DUBAJSKA FANTAZJA

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki gorącego naparu z kawy lub kawy zbożowej
  • 1/3 łyżeczki soli

KREM PISTACJOWY

  • 200 g kremu pistacjowego słodzonego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan – fix lub 1 łyżeczka żelatyny

KREM CZEKOLADOWY

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

DODATKOWO

  • ok. 1/3 szklanki posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Dzień wcześniej podgrzewamy w rondelku śmietankę razem z czekoladą mleczną oraz gorzką. Studzimy, przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Do miseczki dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i wlewamy maślankę oraz olej. Mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy sól i mieszamy do połączenia. Na koniec w kilku porcjach wlewamy gorącą kawę i mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie przekrawamy na dwie części. Jedną układamy na dnie formy.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce krem pistacjowy oraz cukier puder do smaku. Dodajemy śmietan – fix lub żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody i jeszcze chwilkę miksujemy. Krem wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim blatem.

Schłodzoną śmietankę z czekoladą miksujemy na gęsty krem, następnie wykładamy na blat ciasta czekoladowego. Wkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Przed podaniem obsypujemy posiekanymi pistacjami.

ciasto dubajska fantazja
ciasto pistacjowe
ciasto dubajska fantazja

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto przepyszne! Wszyscy byli zachwyceni, przepis zapisany! (:

  2. Skąd wziąć krem pistacjowy słodzony?

    1. Kremy są dostępne np. w Biedronce lub Lidlu :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij