Znajdź swój przepis

Ciasto dyniowe bez pieczenia

15 października, 2018

Bardzo prosty przepis na ciasto dyniowe bez pieczenia na herbatnikach. Lekko korzenne z dodatkiem puree z dyni oraz kremem śmietankowym. Pyszny, lekkie i mega szybki deser jesienny.

Połączenie puree z dyni i ubitej kremówki jest przepyszne. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że krem ma niesamowity zapach.

Do tego krem z mascarpone oraz płatki czekolady na wierzchu. Jeśli nie lubisz lub nie masz takich płatków możesz użyć lekko podprażonych orzechów włoskich i polać je odrobiną miodu.

Przepis na domowe puree z dyni znajdziesz TUTAJ.

Ciasto dyniowe to przepis błyskawiczny i zarazem doskonały dla osób początkujących lub mających mało czasu.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta i desery z dynią.

Ciasto dyniowe

CIASTO DYNIOWE BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • czekolada do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy serek mascarpone i przesiany cukier puder (3 łyżki). Miksujemy do połączenia, aż powstanie gęsty krem. Do drugiej dodajemy puree z dyni, cynamon, gałkę, imbir oraz przesiany cukier puder (ok.3-4 łyżki lub do smaku). Delikatnie łączymy do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Mieszając wlewamy powoli do masy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy herbatniki, 1/3 kremu z dyni i połowę kremu śmietankowego. Ponownie herbatniki krem z dyni i śmietankowy. Na koniec herbatniki i krem z dyni oraz oprószamy płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe Ciasto dyniowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego po urodaniu dyni krem sie zwarzyl?

    1. Jakiej konsystencji i w jakiej temp. było puree z dyni?

  2. U mnie to samo kolor krwmu z dynia dwlikatnie pomaranczowy, nie jest tak intensywny jak tutaj na zdjeciach. Zgodze się ze sam mus z dyni nada taki kolor, ale napewno noe z domieszką śmietany!!!

  3. Dlaczego masa się zwarzyła?

  4. Jakim cudem ta masa dyniowa jest taka pomarańczowa? U mnie po zamieszaniu z kremowką jest prawie biała :(

    1. moze zalezy od dyni

    2. Kolor nadaje rodzaj dyni. Najbardziej pomarańczowa to hokkaido (mała, pomarańczowa kulka)

  5. Żelatynę dolewamy do masy, ale do ktorej ? W ktorym momencie?

    1. Do masy z dyni jak w przepisie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x