Rewelacyjne
ciasto
dyniowe
przygotowane
na
jogurcie
naturalnym.
Ciasto
jest
aromatyczne,
słodkie
i
wilgotne.
Dynia
jest
raczej
bazą,
która
samo
w
sobie
jest
obojętna
w
smaku
dlatego
podkręcamy
jej
smak
przyprawami
korzennymi,
które
tutaj
sprawdzają
się
idealnie.
Ciasto
dyniowe
przygotowujemy
z
puree
z
dyni,
na
które
przepis
krok
po
kroku
znajdziesz
TUTAJ.
Ciasto
może
podawać
samodzielnie,
posypane
cukrem
pudrem
lub
na
wierzchu
posmarowane
kremem
na
bazie
serka
śmietankowego.
CIASTO DYNIOWE NA JOGURCIE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 420 g purre z dyni
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 4 białka
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
Puree z dyni miksujemy razem z jogurtem, wanilią, białkami, solą oraz cukrem. Mąkę przesiewamy razem z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika. Dodaje do mokrych składników i mieszamy. Formę o wym. 20×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Oprószamy cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z dynią.
Komentarze
Nie ubijamy białek
Witam,
Ile tutaj ma szklanka? 220ml, czy 250ml? I jaka konsystencje powinno miec przy wlewaniu do formy? Moje bylo gabczaste, chyba za duzo maki? 550g maki? Szkoda, liczylam na wilgotne puszyste ciasto dyniowe
Szklanka 250 ml