Znajdź swój przepis

Ciasto Ekler

30 kwietnia, 2025

Ciasto ekler to przepyszne i kremowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Szybki przepis w kilka minut i deser gotowy.

Ciasto możesz przygotować na herbatnikach kakaowych, maślanych lub pełnoziarnistych.

Jeśli lubisz intensywnie smaki herbatniki możesz zastąpić słonymi krakersami.

Jeśli chcesz, aby krem był jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy dodaj do niego dwa żółtka.

Żółtka dodajemy do zimnego mleka i mieszamy, dalej postępujemy zgodnie z przepisem.

REKLAMA:

Ciasto jest słodziutkie, przełamane intensywną polewą z czekolady.

Zamiast polewy w sezonie na owoce możesz wierzch przygotować z galaretką i np. truskawkami.

Szybki przepis na deser, który będzie doskonały na przeróżne okazje od świąt po imprezy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT DUBAJSKI

ROLADA LEŚNY MECH

PUSZYSTY SERNIK Z BUDYNIEM

REKLAMA:
ciasto eklerek

CIASTO EKLER

SKŁADNIKI:

KREM EKLERKOWY

  • 500 ml mleka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub nieco wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy na dnie herbatniki jeden bok drugiego.

Mleko oraz śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając na niedużym ogniu podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń, aż powstanie gęsty krem. Połowę kremu wykładamy na ciastka. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników i wykładamy pozostały krem budyniowy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Śmietankę mocno podgrzewamy np. w kuchence mikrofalowej. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy i zostawiamy do stężenia na ok. 30 minut. Dekorujemy posiekaną lub startą czekoladą.

ciasto eklerek
ciasto ekler

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij