Przepis na dobrze znane ciasto fale dunaju z pysznymi wiśniami zatopionymi w cieście i kremem śmietankowym.
Ciasto jest wilgotne, dosyć lekkie i dzielone na dwie części. W kakaową warstwę wkładamy wiśnie, które ożywiają smak ciasta i dodatkowo po przekrojeniu tworzą fajną falę.
W klasycznym przepisie dodajemy na wierzch krem budyniowy, ale latem postawiłam na lżejszą wersję i wykonałam krem śmietankowy. Obie warstwy idealnie się komponują i dopełniają, przez co ciasto nie jest tak bardzo ciężkie.
W przypadku przygotowywania ciasta trzeba pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Natomiast na krem wyciągamy z lodówki i miksujemy zimne składniki.
Wiśnie mogą być świeże, mrożone lub z kompotu.
Ciasto fale dunaju to przepis, który będzie doskonałym uzupełnieniem rodzinnych spotkań, urodzin lub innych okazji.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO FALE DUNAJU
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki kakao
- 4 jajka, duże
- 180 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 ml oleju
- 200 ml mleka + 2 łyżki
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g wiśni, wydrylowanych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
z
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
ubijamy
ze
szczypta
soli
na
sztywną
pianę,
pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier
oraz
po
jednym
żółtku.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
niewielkim
strumieniem
wlewamy
olej
oraz
wanilię.
Naprzemiennie
wlewamy
200
ml
mleka
i
dodajemy
przesianą
mąkę
w
niewielkich
porcjach.
Kończąc
dodawanie
składników
na
mące.
Wylewamy
połowę
masy
do
formy.
Do
pozostałej
dodajemy
przesiane
kakao
i
2
łyżki
mleka
,
miksujemy
do
połączenia.
Wylewamy
równomiernie
na
jasną
część
ciasta.
Wiśnie
oprószamy
mąką
ziemniaczaną
i
układamy
na
cieście
jedną
obok
drugiej
w
niedużych
odstępach,
lekko
je
wciskając.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
40-50
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Kremówkę
(zimną)
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Na
koniec
łączymy
z
przesianym
cukrem
pudrem.
Wykładamy
na
ostudzone
ciasto
i
wkładamy
do
lodówki
na
2-3
godz.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
wylewamy
na
ciasto.
Zostawiamy
do
stężenia
na
ok.
30
min.