Znajdź swój przepis

Ciasto ferrero rocher bez pieczenia

25 października, 2018

Ciasto ferrero rocher bez pieczenia o przepysznym czekoladowo-orzechowym smaku. Domowa wersja ciasta bazuje na dobrze znanych pralinkach ferrero.

Dzięki temu, że ciasto nie wymaga pieczenia spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba, która ma małe doświadczenie z wypiekami.

Ciasto ferrero rocher ma kremową konsystencję, która składa się z kilku warstw pomiędzy herbatnikami. Warstwa kremu czekoladowego, warstwa kakaowego kajmaku i do tego krem mascarpone. Na wierzchu polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej oraz zmielone orzeszki zimne.

Ciasto koniecznie trzeba wykonać na minimum dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły i ciasto dało się pokroić. Deser jest smaczniejszy im dłużej przechowujemy go w lodówce.

Deser jest super smaczny, dosyć leciutki i słodki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy inspirowane pralinkami ferrero rocher.

Ciasto ferrero rocher

CIASTO FERRERO ROCHER BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki zmielonych herbatników np. kakaowych
  • 1  1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g czekolady np. pół gorzkiej i mlecznej
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub ziemnych

DODATKOWO:

  • 3 paczki herbatników kakaowych
  • 3/4 puszki masy kajmakowej, kakaowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem lub folią spożywczą. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy. Następnie wsypujemy orzechy i zmielone herbatniki i miksujemy do połączenia. Na koniec cały czas miksując wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Gotowym krem wykładamy na herbatniki, przykrywamy drugą warstwą herbatników i wykładamy masę kajmakową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem i wykładamy na herbatniki. W rondelku rozpuszczamy masło i mleko. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy orzeszki. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na krem śmietankowy. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Podajemy udekorowane pralinkami ferrero lub orzechowymi.
Ciasto ferrero rocher Ciasto ferrero rocher Ciasto ferrero rocher Ciasto ferrero rocher

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Proszę o odp. Ile zelantyny dodać, bo w przepisie jest 11/2?

    1. 1 i 1/2 łyżeczki :)

  2. Czy do kremu nutella zamiast żelatyny mogę dodać mascarpone?

    1. Tak, ale mozesz też zastąpić smien-fixem

  3. Wszystkim smakowało, nie da się przestać tego jeść ;)

  4. Czy zamiast nutelli mogę dać kakao albo roztopioną czekoladę?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  5. Czy zamiast żelatyny mogę użyć agaru ?

    1. tak :)

  6. Natalia says:

    Po dodaniu do bitej śmietany nutelli wszytko było okej. Ale kiedy dodałam do tego petitki i orzechy wyglądał jak zwarzony nie wiem czy jest okej czy nie zabardzo?

  7. Po dodaniu do ubitej smietany nutelli krem mi sie wazy….dlaczego??

    1. Może zbyt długo miksowałas kremówkę ?

  8. Czy ciasto wyjdzie za niskie jak zrobię w formie 25×30 ? Chciałabym żeby ciasto miało w miarę standardową wysokość- nie za niskie nie za wysokie.

    1. Może być za niskie. Zwiększ składniki o 1/3 :)

  9. Witam, co Pani sądzi, czy warto jedną lub więcej warstw herbatników zastąpić słonymi herbatnikami?

    1. Według mnie tutaj nie pasuje

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x