Ciasto gargamel na kakaowym biszkopcie z kremem mascarpone i warstwą białkowo – bakaliową. Przepyszne ciasto warstwowe na każdą okazję.
Biszkopt kakaowy jest leciutki, puszysty i idealnie nadaje się do przekładania kremem.
Smarujemy go powidłami śliwkowymi lub dżemem wiśniowym, malinowym lub z czarnej porzeczki.
Biszkopt można lekko nasączyć naparem z kawy lub herbaty słodzonej.
Krem z mascarpone jest delikatny prosty i pyszny. Doskonale równoważy smaki warstw ciasta.
Warstwa białkowo – bakaliowa smakuje jak chmurka z dodatkami.
Lekko kwaśna, dzięki dodaniu skórki i żurawiny oraz z drobno zmielonymi migdałami.
Przepyszne ciasto, które będzie idealne na przeróżne okazje od świąt po imprezy rodzinne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO GARGAMEL
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- szczypta soli
WARSTWA BIAŁKOWA
- 150 g migdałów
- 60 g żurawiny
- 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 pełnych łyżek mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 średnie jabłka
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz mąką ziemniaczaną do miseczki.
Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Identyczną formę jak do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia. Migdały, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz mąkę przekładamy do blendera i rozdrabiamy na małe kawałeczki. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odciskamy z soku.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę, dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Do zmielonych bakalii dodajemy proszek do pieczenia, masę białkową oraz jabłka i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wykładamy do formy i pieczemy w temp. 150ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę zalewamy 2 – 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do napęcznienia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix.
Na dnie formy układamy blat ciasta kakaowego i smarujemy powidłami. Wykładamy połowę kremu, następnie warstwa bakaliowa, pozostały krem oraz biszkopt kakaowy.
Całość wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową.
Wygląda apetycznie…
Można kupić gotową kandyzowana skórkę pomarańczy?
Tak :)