Znajdź swój przepis

Ciasto gargamel na kakaowym biszkopcie z kremem mascarpone i warstwą białkowo – bakaliową. Przepyszne ciasto warstwowe na każdą okazję.

Biszkopt kakaowy jest leciutki, puszysty i idealnie nadaje się do przekładania kremem.

Smarujemy go powidłami śliwkowymi lub dżemem wiśniowym, malinowym lub z czarnej porzeczki.

Biszkopt można lekko nasączyć naparem z kawy lub herbaty słodzonej.

Krem z mascarpone jest delikatny prosty i pyszny. Doskonale równoważy smaki warstw ciasta.

REKLAMA:

Warstwa białkowo – bakaliowa smakuje jak chmurka z dodatkami.

Lekko kwaśna, dzięki dodaniu skórki i żurawiny oraz z drobno zmielonymi migdałami.

Przepyszne ciasto, które będzie idealne na przeróżne okazje od świąt po imprezy rodzinne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BROWNIE PISTACJOWE

CIASTO BRAZYLIANKA

SERNIK DUBAJSKI

REKLAMA:
ciasto gargamel

CIASTO GARGAMEL

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • szczypta soli

WARSTWA BIAŁKOWA

  • 150 g migdałów
  • 60 g żurawiny
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 pełnych łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 średnie jabłka
  • szczypta soli

KREM ŚMIETANKOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę o wymiarach 23 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz mąką ziemniaczaną do miseczki.

Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.

Identyczną formę jak do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia. Migdały, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz mąkę przekładamy do blendera i rozdrabiamy na małe kawałeczki. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i lekko odciskamy z soku.

Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę, dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

Do zmielonych bakalii dodajemy proszek do pieczenia, masę białkową oraz jabłka i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wykładamy do formy i pieczemy w temp. 150ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę zalewamy 2 – 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do napęcznienia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę lub dodajemy śmietan – fix.

Na dnie formy układamy blat ciasta kakaowego i smarujemy powidłami. Wykładamy połowę kremu, następnie warstwa bakaliowa, pozostały krem oraz biszkopt kakaowy.

Całość wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową.

ciasto gargamel
ciasto gargamel

Dołącz do dyskusji

  1. Wygląda apetycznie…
    Można kupić gotową kandyzowana skórkę pomarańczy?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij