Znajdź swój przepis

Ciasto góra lodowa na herbatnikach

2 maja, 2019

Ciasto góra lodowa na herbatnikach w prostszej i szybszej wersji. Ciasto na pysznym kremie budyniowym z zatopionymi biszkoptami w polewie mleczno-kakaowej.

Przepis na ciasto góra lodowej w wersji klasycznej na kakaowym biszkopcie znajdziesz TUTAJ.

Ciasto jest rewelacyjnie w sezonie letnim, kiedy nie chce się nam piec biszkoptu.

Ciasto góra lodowa na herbatnikach jest słodziutkie, kremowe z pyszną polewą. Swoją nazwę zawdzięcza ułożeniu biszkoptów, które przypominają górę.

Dla urozmaicenia smaku dodałam odrobinę marmolady różanej, ale może być równiż owocowa lub powidła śliwkowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto góra lodowa

CIASTO GÓRA LODOWA NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 700 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 łyżka kakao, czubata

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników kakaowych
  • 6 łyżek marmolady różanej lub owocowej (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników i smarujemy połową marmolady(jeśli używasz).
500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając powoli wlewamy zimne mleko do gorącego. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń zacznie gęstnieć. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy połowę kremu na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą. Smarujemy marmoladą i wykładamy krem. Biszkopciki przekrawamy na pół i lekko wciskamy w krem jeden obok drugiego.
Masło wodę oraz cukier zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku. Masę dzielimy na dwie części dodając do jednej łyżkę mleka w proszku, a do drugiej przesiane kakao. Wylewamy na początku jasną polewę na herbatniki, następnie kakaową tworząc fikuśne kształty.

ciasto góra lodowa ciasto góra lodowa ciasto góra lodowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry :) czy Pani zdaniem do zrobienia polewy zamiast wody można użyć mleka? Pozdrawiam!

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x