Znajdź swój przepis

Ciasto imprezowe

19 lutego, 2025

Ciasto imprezowe bez pieczenia z kremem karpatkowym i warstwą owoców w galaretce. Przepyszne, delikatne i kremowe ciasto.

Biszkopty okrągłe możemy zastąpić podłużnymi lub upiec biszkopt i przekroić na dwie części.

W wersji dla dorosłych do nasączenia możemy dodać odrobinę likieru kawowego lub migdałowego, natomiast dla dzieci przygotować na bazie kawy inki.

Warstwę brzoskwiniową w sezonie na świeże owoce możemy zastąpić np. truskawkami, malinami lub borówkami.

Galaretkę można dodać pod smak owoców, natomiast w wersji brzoskwiniowej może być cytrynowa, mango lub morelowa.

REKLAMA:

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby warstwy miały czas się dobrze ze sobą połączyć i galaretka stężeć. Natomiast będzie równie smacznie na drugi i trzeci dzień.

Ciasto jest leciutkie, kremowe z pyszną warstwą owoców na wierzchu.

Idealne ciasto na imprezy, urodziny lub święta.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO TWIX BEZ PIECZENIA

CIASTO DUBAJSKA FANTAZJA

CIASTO CZEKOLADOWE BOUNTY

REKLAMA:
ciasto imprezowe

CIASTO IMPREZOWE

SKŁADNIKI:

KREM KARPATKOWY

  • 700 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 200 g masła o temp. pokojowej

WARSTWA BRZOSKWINIOWA

  • 2 x galaretka brzoskwiniowa
  • 1 duża puszka brzoskwiń ok. 850 g
  • 700 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 2 x opakowanie biszkoptów okrągłych
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy ziarnistej lub zbożowej

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kosteczkę.

Napar z kawy mieszamy z łyżeczką cukru. Na dnie formy układamy biszkopty lekko nasączone w kawie.

Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz przesiany proszek budyniowy. Mieszamy cały czas trzepaczką podgrzewając, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Wykładamy na biszkopty i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów lekko zatopionych w kawie.

Na górze układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciasto imprezowe
ciasto bez pieczenia

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij