Ciasto imprezowe bez pieczenia z kremem karpatkowym i warstwą owoców w galaretce. Przepyszne, delikatne i kremowe ciasto.
Biszkopty okrągłe możemy zastąpić podłużnymi lub upiec biszkopt i przekroić na dwie części.
W wersji dla dorosłych do nasączenia możemy dodać odrobinę likieru kawowego lub migdałowego, natomiast dla dzieci przygotować na bazie kawy inki.
Warstwę brzoskwiniową w sezonie na świeże owoce możemy zastąpić np. truskawkami, malinami lub borówkami.
Galaretkę można dodać pod smak owoców, natomiast w wersji brzoskwiniowej może być cytrynowa, mango lub morelowa.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby warstwy miały czas się dobrze ze sobą połączyć i galaretka stężeć. Natomiast będzie równie smacznie na drugi i trzeci dzień.
Ciasto jest leciutkie, kremowe z pyszną warstwą owoców na wierzchu.
Idealne ciasto na imprezy, urodziny lub święta.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO IMPREZOWE
SKŁADNIKI:
KREM KARPATKOWY
- 700 ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy
- 200 g masła o temp. pokojowej
WARSTWA BRZOSKWINIOWA
- 2 x galaretka brzoskwiniowa
- 1 duża puszka brzoskwiń ok. 850 g
- 700 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 2 x opakowanie biszkoptów okrągłych
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy ziarnistej lub zbożowej
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kosteczkę.
Napar z kawy mieszamy z łyżeczką cukru. Na dnie formy układamy biszkopty lekko nasączone w kawie.
Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz przesiany proszek budyniowy. Mieszamy cały czas trzepaczką podgrzewając, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Wykładamy na biszkopty i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów lekko zatopionych w kawie.
Na górze układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

