Znajdź swój przepis

Ciasto jeżyki

5 stycznia, 2019

Bardzo proste ciasto jeżyki bez pieczenia. Herbatniki, krem śmietankowy z mlekiem w proszku oraz warstwa kajmaku z orzechami i rodzynkami. Całość polana gorzką czekoladą.

Ciasto jest bardzo słodkie, kremowe z pysznymi bakaliami. Idealne do szybkiego przygotowania, wystarczy kilka godzin w lodówce i można podawać.

Herbatniki po kilku godzinach miękną pod wpływem kremu, natomiast całe ciasto tężeje i daje się łatwo pokroić.

Słodki krem i kajmak równoważy gorzka czekolada. Natomiast orzechy świetnie smakują w cieście i do tego chrupią.

Ciasto jeżyki są inspirowane popularnymi ciasteczkami o tej samej nazwie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto bez pieczenia

CIASTO JEŻYKI

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku, czubate
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 300 g kajmaku, kakaowego
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • ok. 80 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 2 opakowania herbatników, maślanych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę herbatników.
Żelatynę zalewamy woda, mieszamy i odstawiany do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty i sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku i miksujemy. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy 1/3 kremu na herbatniki, ponownie krem i herbatniki i jeszcze jedna warstwa.
Kajmak lekko podgrzewamy i smarujemy wierzch herbatników. Oprószamy posiekanymi orzechami i rodzynkami (również warto posiekać).
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i lekko rozsmarowujemy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto krokantem lub posiekanymi orzechami włoskimi.

ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia ciasto bez pieczenia

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x