Ciasto jogurtowe z borówkami to puszysty, wilgotny i lekki wypiek. Sprawdzony przepis z kilku prostych składników. Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców.
Ciasto dzięki dodaniu masła oraz jogurtu długo zachowuje swoją świeżość. Cudownie smakuje oblane lukrem cytrynowym lub cukrem pudrem.
Na wierzch możesz dodać również kruszonkę, która świetnie pasuje do tego przepisu.
Błyskawiczne ciasto, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
- 160 g masła o temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar L) o temp pokojowej
- 150 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 280 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 250 g borówek
PRZYGOTOWANIE:
Formę o śr. 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy jogurt i mieszamy trzepaczką do połączenia. Na koniec przesiewamy wprost do miseczki mąkę razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia łyżką lub szpatułką. Dorzucamy borówki i ponownie kilka razy mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i oblewamy wierzch lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.


Witam ,ciasto pycha ,inne oczywiście też super ♥️
Dziękuję bardzo :)