Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.
Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.
Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO
JOGURTOWE
Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Mam pytanie, czy można to ciasto zrobić z mrożonymi truskawkami, nie będzie zakalca?
Nie powinno
W przypadku mrożonych truskawek ,wcześniej je rozmrozić?
Nie rozmrazaj tylko ukladaj zamrozone
Polecam ciacho
nie ma zakalca jupi !! Tak jak w opisie bardzo krotko mieszalam i przykrylam folia aluminiowa podczas pieczenia (60min)
Piekłam już z tego przepisu kilka razy, dodawałam różne jogurty, a dzis pomieszałam jogurt z serkiem mascarpone i też wyszło idealne.Czas pieczenia zawsze 50 minut. Wcześniej zamiast truskawek dodałam brzoskwinie a do ciasta olejek pomarańczowy. Polecam przepis
Mam i ja
Jest pysznie
Cudownie puchate! uwielbiam takie ciasta, szczególnie z truskawkami