Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czerwiec 8, 2015 , 937403 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

Komentarze

  • Odpowiedz Zofia W. Maj 30, 2017 at 21:41

    z termoobiegiem piec?

    • Odpowiedz Ilovebake Maj 31, 2017 at 09:53

      Bez termoobiegu.

  • Odpowiedz Aneta Z. Sierpień 25, 2016 at 17:01

    Czy jogurt naturalny też ma być w temp pokojowej? ile czasu przed pieczeniem powinien być wyciągnięty?

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 26, 2016 at 08:05

      Koniecznie w temp. pokojowej. W zależności od temp. na zewnątrz im cieplej tym jogurt szybciej uzyska optymalną temperaturę. Na pewno potrzebuje kilku godzin.

  • Odpowiedz Paulina Czerwiec 28, 2016 at 16:14

    Robiłam wczoraj i jestem zachwycona… cudowne, szybkie i pyszne. Wszystko wrzuciłam do miski i wymieszałam widelcem. Powstało ciacho z jagodami i z czekoladą (dla tych co na bakier z owocami ;) ).. Robiłam z 4 jajek, więc reszta składników nie była perfekcyjnie odmierzona, a i tak wyszło i pięknie urosło… od siebie dodałam jedynie 1/3 łyżeczki sody.

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 29, 2016 at 08:54

      Perfekcyjne :)

      • Odpowiedz Paulina Czerwiec 29, 2016 at 15:17

        Dziękuję za przepis i już się czaję na kilka innych :) Pozdrawiam :)

  • Odpowiedz Anna W. Czerwiec 17, 2016 at 15:47

    Jakiej marki najlepszy będzie jogurt naturalny wykorzystany do tego ciasta?jajka oczywiście całe dodajemy?

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 17, 2016 at 15:51

      Ja użyłam jogurtu augustowskiego, ale może być dowolny jogurt naturalny :)

  • Odpowiedz emka Czerwiec 13, 2016 at 17:29

    Właśnie piekę. Ciekawe czy wyjdzie :-D

  • 1 2 3 4 5 6 8

    Dodaj komentarz