Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.
Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.
Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO
JOGURTOWE
Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
z termoobiegiem piec?
Bez termoobiegu.
Czy jogurt naturalny też ma być w temp pokojowej? ile czasu przed pieczeniem powinien być wyciągnięty?
Koniecznie w temp. pokojowej. W zależności od temp. na zewnątrz im cieplej tym jogurt szybciej uzyska optymalną temperaturę. Na pewno potrzebuje kilku godzin.
Robiłam wczoraj i jestem zachwycona… cudowne, szybkie i pyszne. Wszystko wrzuciłam do miski i wymieszałam widelcem. Powstało ciacho z jagodami i z czekoladą (dla tych co na bakier z owocami
).. Robiłam z 4 jajek, więc reszta składników nie była perfekcyjnie odmierzona, a i tak wyszło i pięknie urosło… od siebie dodałam jedynie 1/3 łyżeczki sody.
Perfekcyjne
Dziękuję za przepis i już się czaję na kilka innych
Pozdrawiam
Jakiej marki najlepszy będzie jogurt naturalny wykorzystany do tego ciasta?jajka oczywiście całe dodajemy?
Ja użyłam jogurtu augustowskiego, ale może być dowolny jogurt naturalny
Właśnie piekę. Ciekawe czy wyjdzie