Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czerwiec 8, 2015 , 936907 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

Komentarze

  • Odpowiedz Misiaxo Sierpień 22, 2017 at 21:44

    Jednym slowem pycha. Ja oprócz soku z cytryny dodałam do ciasta także odrobinę cynamonu, skórke z 1 cytryny i 1opakowanie cukru waniliowego. Jako owoce maliny. Pychotka????

    • Odpowiedz Ilovebake Sierpień 23, 2017 at 07:48

      Z malinami pewnie było jeszcze lepsze niż z truskawkami i ten cytrynowy posmak :)

  • Odpowiedz agatka140 Czerwiec 5, 2017 at 15:13

    czy można w tortownicy pięć je?

    • Odpowiedz Ilovebake Czerwiec 5, 2017 at 18:05

      Tak, najlepiej takiej 27 cm lub zmniejsz składniki o 1/3 :)

  • Odpowiedz Daria Czerwiec 3, 2017 at 12:30

    Właśnie włożyłam do piekarnika :D proszę o trzymaniu kciuków żeby nie było zakalca. żeby jeszcze mniej mieszać najpierw połączyłam mokre składniki osobno i suche i potem jedne dodałam do drugich ( jak przy muffinach). zobaczymy czy to dobry sposób :D

  • Odpowiedz Anabel P. Czerwiec 1, 2017 at 22:06

    Czy olej może być ryżowy?

  • Odpowiedz Zofia W. Maj 31, 2017 at 12:24

    A dlaczego tak nierówno sie piecze ? Przed włożeniem do piekarnika było wygladzone. zostało jeszcze 15min.
    https://uploads.disquscdn.com/images/2ba96fb9fcd90c8c3a209224594570ebb7644c0c819cedde2617de3f624283ee.jpg

    • Odpowiedz Ilovebake Maj 31, 2017 at 19:41

      Powinno się jeszcze wyrównać, czasami zależy od wymieszania składników lub piekarnika.

    1 3 4 5 6 7 8

    Dodaj komentarz