Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.
Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.
Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO
JOGURTOWE
Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Jednym slowem pycha. Ja oprócz soku z cytryny dodałam do ciasta także odrobinę cynamonu, skórke z 1 cytryny i 1opakowanie cukru waniliowego. Jako owoce maliny. Pychotka????
Z malinami pewnie było jeszcze lepsze niż z truskawkami i ten cytrynowy posmak
czy można w tortownicy pięć je?
Tak, najlepiej takiej 27 cm lub zmniejsz składniki o 1/3
Właśnie włożyłam do piekarnika
proszę o trzymaniu kciuków żeby nie było zakalca. żeby jeszcze mniej mieszać najpierw połączyłam mokre składniki osobno i suche i potem jedne dodałam do drugich ( jak przy muffinach). zobaczymy czy to dobry sposób
Czy olej może być ryżowy?
A dlaczego tak nierówno sie piecze ? Przed włożeniem do piekarnika było wygladzone. zostało jeszcze 15min.
https://uploads.disquscdn.com/images/2ba96fb9fcd90c8c3a209224594570ebb7644c0c819cedde2617de3f624283ee.jpg
Powinno się jeszcze wyrównać, czasami zależy od wymieszania składników lub piekarnika.