Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.
Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.
Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO
JOGURTOWE
Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Proste i szybkie ciasto właśnie się upieklo ????
Może być śmietana zamiast jogurtu ?
Tak
Świetny przepis! Robiłam już 2 razy – raz z bardziej gęstym jogurtem i truskawkami a drugi z rzadszym i czereśniami. Za pierwszym razem truskawki ułożyłam zbyt blisko, ale nie było zakalca. Za drugim razem jedno jajko nie miało żółtka, jogurt okazał się rzadki jak woda a czereśnie opadły na dno (dodałam nieco mniej oleju u odrobinę więcej mąki). Skreśliłam to ciasto. Mimo to, po upieczeniu było równie pyszne co pierwsze i bez zakalca! Polecam wypiekać póki nie będzie na prawdę brązowe (przynajmniej gdy używamy ciężkich owoców tj. truskawki, gdyż środek może delikatnie nie wyrosnąć). Generalnie robi się tak mega szybko to ciasto! Polecam użyć mniejszej foremki aby było wyższe + obowiązkowo przygotować pokrojone owoce przed mieszaniem ciasta. Polane syropem klonowym ładnie go wsiąka i nie ma problemu z zabraniem go w pudełeczku na piknik czy do znajomych. Generalnie trafia do przepiśnika! <3
Dziękuję za komentarz
czy może być olej kokosowy?
Hej, raczej nie zmieniałabym na olej kokosowymi
Wow! Wspaniale i proste ciasto! Miałam duża blaszkę i musiałam powiększyć ilość składników X1,5 i było warto
Na truskawki trzeba jeszcze trochę poczekać, więc u mnie pojawiły się gruszki i żurawina, dodałam też sporą łyżkę cynamonu. Palce lizać! Napewno bede do tego przepisu wracac. Dzięki!