Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.
Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.
Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO
JOGURTOWE
Z
TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 200 ml oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka, duże
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
DODATKOWO:
- ok. 500 g truskawek lub innych owoców
- cukier puder do oprószenia
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Dziś zrobiłam super przepis szybko i pysznie ciasto wyszło mięciutkie robiłam z brzoskwiniami zapisuję ten przepis na stałe do zeszyciku pozdrawiam ????
Wlasnie wyszło z piekarnika. Pyszności ????
Czy można dodać roztopione masło zamiast oleju ?
Tak
To ja poproszę o podpowiedź
patyczek był suchy po 50 minutach, jednak wyszedł zakalec
Dodałam surowe jabłka w plastrach plus parę rozmrożonych pokrojonych truskawek. Czy trzeba powoli wyjmować z piekarnika, powoli studzić? Może trzeba wyjąć je dość szybko z formy? Niestety studziłam w formie, pomyślałam że może to to? Pomocy bo jest pyszne!
Jeszcze dodam że mieszałam łyżką a na koniec chwilę tylko mikserem na najniższych obrotach (wydawało mi się że łyżką nie za dobrze się połączyło). Ciasto było gęste, oblepiało się nawet na mieszadle od miksera tak że się na nie „wspinało” – czy takie powinno być?
Tak
Nie można go mieszać mikserem, wtedy jest zawsze zakalec.
Bardziej chodzi o ciasto może za długo było mieszane.
Jeszcze gorące????