Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Czerwiec 8, 2015 , 937389 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto jogurtowe z truskawkami jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

Komentarze

  • Odpowiedz Sylwia Sierpień 12, 2020 at 21:17

    Dziś zrobiłam super przepis szybko i pysznie ciasto wyszło mięciutkie robiłam z brzoskwiniami zapisuję ten przepis na stałe do zeszyciku pozdrawiam ????

  • Odpowiedz Agnieszka Czerwiec 6, 2020 at 13:58

    Wlasnie wyszło z piekarnika. Pyszności ????

  • Odpowiedz Kasia Czerwiec 5, 2020 at 19:49

    Czy można dodać roztopione masło zamiast oleju ?

    • Odpowiedz aneta Czerwiec 6, 2020 at 16:42

      Tak

  • Odpowiedz Kat Kwiecień 17, 2020 at 20:44

    To ja poproszę o podpowiedź :) patyczek był suchy po 50 minutach, jednak wyszedł zakalec :( Dodałam surowe jabłka w plastrach plus parę rozmrożonych pokrojonych truskawek. Czy trzeba powoli wyjmować z piekarnika, powoli studzić? Może trzeba wyjąć je dość szybko z formy? Niestety studziłam w formie, pomyślałam że może to to? Pomocy bo jest pyszne! :)

    • Odpowiedz Kat Kwiecień 17, 2020 at 20:53

      Jeszcze dodam że mieszałam łyżką a na koniec chwilę tylko mikserem na najniższych obrotach (wydawało mi się że łyżką nie za dobrze się połączyło). Ciasto było gęste, oblepiało się nawet na mieszadle od miksera tak że się na nie „wspinało” – czy takie powinno być? :)

      • Odpowiedz aneta Kwiecień 18, 2020 at 08:39

        Tak :)

        • Odpowiedz Jurek Październik 31, 2020 at 14:57

          Nie można go mieszać mikserem, wtedy jest zawsze zakalec.

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 18, 2020 at 08:40

      Bardziej chodzi o ciasto może za długo było mieszane.

  • Odpowiedz Sylwia G. Listopad 11, 2018 at 18:03

    Jeszcze gorące????

  • 1 5 6 7 8

    Odpowiedz na „anetaAnuluj odpowiedź