Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe z wiśniami

17 sierpnia, 2022

Lekkie i szybkie ciasto jogurtowe z wiśniami. W tym przepisie ciasto jest na maśle, dzięki czemu jest jeszcze smaczniejsze.

Ciasto jogurtowe z wiśniami robiłam już w przeróżnych kombinacjach, ale ta wersja jest najbardziej smaczna.

Połączenie ciasta jogurtowego z masłem, a nie tak jak w poprzednich przepisach na oleju bardzo wzbogaca smak i dzięki temu ciasto ma maślany posmak i jest nieco delikatniejsze w konsystencji.

Ciasto jest niesamowicie wilgotne z lekko kwaśnymi i soczystymi wiśniami tworzą smaczną całość. Na wierzch możesz dodać kruszonkę, ale ja w tym przepisie z niej zrezygnowałam.

Ciasto jogurtowe z wiśniami to kolejny wypiek, który jest szybki i prosty, a takie latem są najlepsze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto jogurtowe.

ciasto-jogurtowe

CIASTO JOGURTOWE Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO JOGURTOWE

  • 170 g masła o temp. pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • skórka otarta z cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 150 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 270 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco mniejszą. Miękkie masło miksujemy przez 2 – 3 minuty razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku oraz skórkę i sok z cytryny. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem oraz dodajemy jogurt. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączanie (nie dłużej). Wykładamy do formy i obsypujemy wierzch wiśniami (mrożonych nie rozmrażamy). Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

ciasto-jogurtowe ciasto-jogurtowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć wegańskiego jogurtu?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Dlaczego masa masłowa zawsze mi sie wazy? Czy w przypadku tego przepisu ma to znaczenie? Czy z mrożonymi owocami trzeba piec dluzej i czy zwiększyć temperaturę?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Może to wynikać z wielu czynników np. zbyt szybkiego dodawania składników, jakości masła itp. W tym przepisie nie ma co się przejmować zważonym masłem, ponieważ w połączeniu z mąką ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Z mrożonymi owocami faktycznie czas może się wydłużyć i trzeba sprawdzać patyczkiem.

  3. Czy mogę dodać borówki zamiast wiśni.

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Czy zamiast masła mogę użyć oleju ? ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x