Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

2 września, 2016

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to przepyszny i bardzo prosty przepis z wykorzystaniem jogurtu naturalnego. Ciasto jest wilgotne z mnóstwem świeżych i soczystych śliwek. Pyszny sposób na ciasto w sezonie na owoce, które nie tylko jest doskonałe dla osób początkujących, ale także sprawdzi się w przeróżnych kombinacjach.

Składniki na ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki na około 4 godziny przed pieczeniem lub wieczorem, a rano przygotować ciasto. Wymieszanie składników o różnych temperaturach na pewno zwiększy ryzyko zakalca.

Kolejną ważną czynnością w przygotowaniu ciasta jest dokładne ubicie jajek z cukrem na puszystą i jasną masę. Nada to lekkości i puszystości strukturze ciasta.

Czy można zastąpić jogurt naturalny greckim? W tym przepisie nie polecam zamiany i uważam, że lepiej sprawdzi się dobry jakościowo jogurt naturalny, bez mleka w proszku w składzie.

REKLAMA:

Uwielbiam te ciasto jogurtowe ze śliwkami przede wszystkim dlatego, że po wyjęciu z piekarnika śliwki są miękkie, soczyste i doskonale smakują ze słodkim ciastem. Jedno z lepszych ciast i szczególnie polecam je wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta ze śliwkami.

ciasto ze śliwkami

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ok. 500 g śliwek
  • cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Naprzemiennie dodajemy olej, jogurt oraz mąkę w niewielkich porcjach. Dodawanie składników kończymy na mące. Formę o wym.24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy na nim w niewielkich odstępach połówki śliwek (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia wierzchu i suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami ciasto ze śliwkami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy śliwki wcześniej trzeba oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie wyszedł zakalec?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  2. Kurde, już drugi raz wychodzi mi takie zbite. Nie wiem co robię nie tak…

    1. Czesto problem tkwi w zbyt dlugim mieszaniu :)

  3. Ile kalori ma tę ciasto ?

  4. To ciasto jest mi dobrze znane, ale bardziej z cukierni niż z własnego piekarnika. Śliwki „w naturze” nie należą do mojego ulubionego rodzaju pożywienia, ale w cieście… mmmm. Nie jest też skomplikowane w wykonaniu, więc i jako facet sobie z nim poradzę. Tak na marginesie, kucharzenie – ok, ale ciasta to już mi się z kobiecą czynnością kojarzą :P

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij