Ciasto kakaowa krówka z krakersami i kajmakiem. Biszkopt i krem kakaowy, warstwy krakersów z kajmakiem oraz krem śmietankowy.
Ciasto kakaowa krówka to połączenie słodkiego i słonego smaku w jednym deserze.
Ciasto nie jest skomplikowane i wykonasz je bardzo szybko.
Biszkopt kakaowy wykonujemy w tradycyjny sposób. Możesz go nasączyć mocnym i słodkim naparem z kawy lub dodać odrobinę likieru kawowego. Dodałam również odrobinę dżemu porzeczkowego, aby ciasto było bardziej wyraziste w smaku.
Krem kakaowy i śmietankowy nie jest zbyt słodki, ale doskonale pasuje do całego ciasta.
Krakersy i kajmak to połączenie słodko-słone, który wbrew pozorom smakuje rewelacyjnie.
Ciasto kakaowa krówka to moja wariacja na temat tego znanego ciasta. Przepyszne, kremowe o wielowymiarowym smaku. Koniecznie wypróbuj.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAKAOWA KRÓWKA
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki mocnej kawy
- 3 łyżeczki cukru np. brązowego
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 ml mleka
DODATKOWO:
- 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
- 2 opakowania krakersów solonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
puszystą
i
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min.
Wyjmujemy,
zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jedną
układamy
na
dnie
formy,
lekko
nasączamy
i
smarujemy
dżemem.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywny
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Krem
dzielimy
na
dwie
części.
Do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao
i
wykładamy
na
biszkopt.
Układamy
krakersy
i
smarujemy
kajmakiem,
następnie
przykrywamy
drugą
warstwą
krakersów.
Wykładamy
jasny
krem
i
przykrywamy
biszkoptem,
który
lekko
nasączamy.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Masło
roztapiamy
razem
z
mlekiem
w
garnuszku.
Dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Wylewamy
równomiernie
na
ciasto
i
zostawiamy
na
około
15
min.
do
stężenia.
Komentarze
Ciasto jest przepyszne! Deserowe, niezbyt słodkie… Na urodzinach zrobiło furorę wśród gości
Będę robić jeszcze na pewno nie raz! Dziękuję za przepis.
Super
Proponował bym jednak biszkopt zrobić z podwójnej porcji bo cieniutki on jest po przekrojeniu no chyba że miała być mała blaszka a w przepisie jest pomyłka i jest duża podana
Dobra już wiem co jest nie tak w przepisie brakuje proszku do pieczenia
Nie trzeba proszku, gdy białka są dobrze ubite
Wypróbowałam już. Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania ciasto. Zdecydowanie polecam innym i dzięki za przepis
To ciasto wygląda mistrzowsko!!!
Zdecydowanie będzie robione i u mnie