Znajdź swój przepis

Ciasto kawowa chmurka

10 września, 2020

Ciasto kawowa chmurka na kakaowym biszkopcie z kremem mocno kawowym i słodziutką bezą. Doskonałe na pyszny i prosty deser.

Podstawą ciasta jest leciutki biszkopt kakaowy, który możesz nasączyć likierem advocat lub czekoladowym. Krem na bazie kawy rozpuszczalnej jest przepyszny, mocno kawowy i delikatny.

Do tego słodziutka beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Idealnie pasuje do intensywnych smaków ciasta.

Ciasto kawowa chmurka to idealny deser dla osób, które uwielbiają kawę i słodkie wypieki. Przepyszne, intensywne i nie przesłodzone ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kawowa chmurka

CIASTO KAWOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KAWOWY KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • likier ajerkoniak do nasączenia (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części (możemy nasączyć likierem).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w trzech łyżkach wody. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy kawę. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną całkowicie żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą warstwą (możemy nasączyć likierem) i następnie pozostały krem. Na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny, miksujemy na najmniejszych obrotach po dodaniu. Wykładamy do identycznej formy co biszkopt tworząc na wierzchu łyżką fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wykładamy na ciasto przed podaniem.

kawowa chmurka kawowa chmurka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jeśli beza puści cukier to coś się stanie? Gorzej smakuje?

    1. Nie je, natomiast moze, zrobic się szybciej miękka

  2. Zrobiłam to ciasto dwa razy i myślę że jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. Wszystkim tak smakowało że zostałam poproszona o przepis przez mamę mojego chłopaka a także przez koleżanki z pracy. Co do samego przepisu to kawy nie daję całej tylko tyle żeby masa uzyskała mocno kawowy smak. Nie wlewam też całej zelatyny tylko tyle żeby masa się usztywniła. Jeśli chodzi o biszkopta to mnie wychodzi tak wysoki że spokojnie mogę zrobić z niego dwa blaty.

  3. Placek – ciasto ja nie przekrawałam na pół ,bo rzeczywiście urosło cieńkie ,na to wyłożyłam krem śmietanowo – maskarpone i na to beza .

  4. Ciasto super, pyszne, natomiast na podaną wielkość blachy ciasta jest zdecydowanie za mało, z biedą dało się przeciąć na dwie bardzo cienkie warstwy, kremu też trochę mało wyszło a beza żeby wyszła taka fikuśna i gruba jak na zdjęciu to też powinno był o jakieś 2 białka więcej. Ciasto do powtórzenia albo w mniejszej formie albo z powiększeniem ilości składników.

  5. aneta Autor says:

    tak :)

  6. Jadwiga Tochowicz says:

    Wlasnie robilam to ciasto na weekend I jest przepyszne. po czasie beza puszcza cukier ale jest dalej dobra w smaku.

  7. Czy można użyć naparu ze świeżo zmielonej kawy z ekspresu czy musi to być kawa rozpuszczalna? Jeśli można to proszę o pomoc przy tej zamianie

    1. aneta Autor says:

      można :)

  8. Wygląda pysznie tylko czy beza nie będzie puszczała cukru gdy położy się ją na masie?

    1. aneta Autor says:

      z czasem tak, najlepiej jesc od razu :)

    2. Właśnie o to chodzi ze chcę to ciasto zrobić na przyjęcie weselne. Ale pomyślę żeby inaczej z tą bezą zrobić.

  9. Czy beza dobrze trzyma się stężonej warstwy kawowej?

    1. aneta Autor says:

      Z bezą trzeba uważać i lepiej kroić od razu i podawać ciasto na stół :)

    2. Też się nad tym zastanawiam czy to się utrzyma ?

  10. Zapisuję, zrobię bo wygląda pyyysznie!!!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x