Ciasto kawowy kajmakowiec to połączenie słodkiego i delikatnego kremu pomiędzy biszkoptami z puszystym kakaowym biszkoptem i leciutkim kremem śmietankowym.
Ciasto jest delikatne, słodkie z pysznymi warstwami, które idealnie do siebie pasują.
Podstawą jest nasączony kawą biszkopt kakaowy, następnie słodki krem na bazie masła, kajmaku z odrobiną mascarpone. Krem jest niesamowicie delikatny, kremowy i leciutki. Słodki smak przełamałam odrobiną kawy rozpuszczalnej.
Pomiędzy dodałam okrągłe biszkopty nasączone również kawą. Całość przykryta puszystym kremem śmietankowym i oprószona dla kontrastu kakao.
Ciasto kawowy kajmakowiec to propozycja dla osób, które uwielbiają słodkie ciasta. Kawałek porządnego deseru, który na pewno będzie smakowała nie jednej osobie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO KAWOWY KAJMAKOWIEC
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 1 puszka masy kajmakowej (460 g), klasycznej
- 200 g serka mascarpone, temp. pokojowa
- 1 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszek
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- 1 szklanka mocnej kawy z cukrem, ostudzonej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Składniki
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
i
proszkiem.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
nasączamy
1/2
szklanki
mocnej
kawy
z
cukrem.
Miękkie
masło
miksujemy
na
tzw.
puch.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
kajmak
oraz
serek
mascarpone.
Na
koniec
miksujemy
z
kawą
do
rozpuszczenia.
Połowę
kremu
wykładamy
na
biszkopt,
następnie
układamy
biszkopty
lekko
nasączone
z
pozostałej
kawie
oraz
pozostały
krem.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
chwilę
podgrzewamy
w
mikrofali
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę,
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
stopniowo
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
krem
i
za
pomocą
łopatki
cukierniczej
wykonujemy
falę
(możesz
wykonać
zamiennie
widelcem).
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.