Znajdź swój przepis

Ciasto kawowy puszek

28 sierpnia, 2019

Ciasto kawowy puszek to bardzo prosty deser na bazie kakaowego biszkoptu, kremu kawowego i polewy czekoladowej.

Leciutki biszkopt o intensywnym kakaowym smaku. Wcześniej przed dodanie kremu można go nasączyć np. ponczem z likierem kawowym.

Krem jest delikatny jak chmurka i mocno kawowy z dodatkiem mleko skondensowanego.

Wierzch to polewa z czekolady deserowej i kremówki. Najprostsza i najsmaczniejsza polewa, którą wykonasz w kilka chwil.

Ciasto kawowy puszek to bardzo lekki deser, który na pewno będzie smakował osobom, które lubią dosyć mocne smaki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kawowy puszek

CIASTO KAWOWY PUSZEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g mleka zagęszczonego, słodzonego
  • 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy*
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 90 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady deserowej

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* napar wykonałam z dwóch łyżeczek kawy

Formę o wym. 24×24 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilę np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia. Kremówkę miksujemy na sztywna masę, następnie dodajemy stopniowo mleko zagęszczone oraz kawę. Na koniec niewielkim strumieniem cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy całkowicie ostudzoną żelatynę. Wykładamy na spód biszkoptowy i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Przed podaniem wykonujemy polewę. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy na 30 min do lodówki, aż stężeje.

kawowy puszek kawowy puszek kawowy puszek

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Super przepis, ja dodalam zageszczonego soku z malin zamamiast kawy i wyszedl pyszny….malina i czekolada to super kombinacja – dziekuje za inspiracje

  2. Czy mleko zamieszczone ma być schłodzone?

    1. aneta Autor says:

      w temp. pokojowej :)

  3. Angelkika says:

    Czy krem nie będzie tu gorzki bez dodatku cukru ? Czy mogę dodać cukier puder ?Jeśli tak to ile ?

    1. aneta Autor says:

      Nie będzie ponieważ dodajemy słodkie mleko :)

  4. Czy mleko skondensowane w tym przypadku należy wcześniej ugotować ?

    1. nie :)

  5. Napar z kawy zwykłej czy rozpuszczalnej?
    I czy można nie dodać żelatyny? Konsystencja kremu bez żelatyny pozwoli na jego krojenie na nierozwalające się kawałki?

    1. Ja dałam napary z kawy naturalnej i niestety jakiś zagęstnik musi być . Możesz użyć np. smietan-fix

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x