Ciasto kawowy słonecznikowiec to cudowne ciasto czekoladowe z pyszną warstwą kremu kajmakowego z dodatkiem prażonego słonecznika i nutką kawy.
Ciasto jest niesamowite w smaku, słodkie i intensywne.
Wilgotne ciasto czekoladowe, którego nie trzeba niczym nasączać.
Krem jest rewelacyjny, słodki i łączymy w sobie smak kajmaku, słonecznika i na końcu z odrobiną wyczuwalnej kawy.
Jeśli lubisz przełamać słodycz ciasta czymś kwaśnym warto dodać warstwę dżemu porzeczkowego.
Wierzch to połączenie czekolady z kajmakiem.
Idealna propozycja na święta, imprezy lub większe uroczystości.
ZOBACZ FILM Z WYKONANIA:
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DACQUIOSE BEZ PIECZENIA

CIASTO KAWOWY SŁONECZNIKOWIEC
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 160 g cukru
- 130 ml kefiru o temp. pokojowej
- 80 ml oleju np. rzepakowego
- 150 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 130 ml gorącego naparu z kawy lub kawy zbożowej
KREM KAWOWY
- 250 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 350 g kajmaku
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
POLEWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 4 łyżki kajmaku
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Do jajka wsypujemy cukier, następnie wlewamy kefir, olej i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy sól i chwilkę mieszamy. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy trzepaczką do połączenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 20 – 25 minut. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części.
Ziarna słonecznika wsypujemy na patelnię razem z masłem i cukrem. Prażymy, aż słonecznik będzie miał lekko brązowy kolor. Ostudzony przekładamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy.
Kawę mieszamy w odrobinie gorącej wody. Miękkie masło chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce kajmak, zmielony słonecznik oraz kawę. Krem wykładamy na spód ciasta i przykrywamy drugą częścią. Pod przykryciem zostawiamy w lodówce na całą noc.
Śmietankę mocno podgrzewamy i mieszamy z kawałkami czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilkę do lekkiego ostygnięcia. Kajmak chwilkę podgrzewamy, aż będzie bardziej płynny. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Następnie wylewamy kajmak tworząc paseczki, za pomocą patyczka wykonujemy esy-floresy na wierzchu polewy. Zostawiamy do stężenia na ok. 15 – 20 minut i możemy pokroić ciasto.








