Znajdź swój przepis

Ciasto kawowy słonecznikowiec

30 października, 2025

Ciasto kawowy słonecznikowiec to cudowne ciasto czekoladowe z pyszną warstwą kremu kajmakowego z dodatkiem prażonego słonecznika i nutką kawy.

Ciasto jest niesamowite w smaku, słodkie i intensywne.

Wilgotne ciasto czekoladowe, którego nie trzeba niczym nasączać.

Krem jest rewelacyjny, słodki i łączymy w sobie smak kajmaku, słonecznika i na końcu z odrobiną wyczuwalnej kawy.

Jeśli lubisz przełamać słodycz ciasta czymś kwaśnym warto dodać warstwę dżemu porzeczkowego.

REKLAMA:

Wierzch to połączenie czekolady z kajmakiem.

Idealna propozycja na święta, imprezy lub większe uroczystości.

ZOBACZ FILM Z WYKONANIA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CHRUPIĄCE CIASTO CZEKOLADOWE

CYNAMONKI

CIASTO DACQUIOSE BEZ PIECZENIA

REKLAMA:
ciasto słonecznikowiec

CIASTO KAWOWY SŁONECZNIKOWIEC

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 160 g cukru
  • 130 ml kefiru o temp. pokojowej
  • 80 ml oleju np. rzepakowego
  • 150 g mąki tortowej
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 130 ml gorącego naparu z kawy lub kawy zbożowej

KREM KAWOWY

  • 250 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 350 g kajmaku
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej

POLEWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 4 łyżki kajmaku

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Do jajka wsypujemy cukier, następnie wlewamy kefir, olej i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy sól i chwilkę mieszamy. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy trzepaczką do połączenia. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 20 – 25 minut. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części.

Ziarna słonecznika wsypujemy na patelnię razem z masłem i cukrem. Prażymy, aż słonecznik będzie miał lekko brązowy kolor. Ostudzony przekładamy do malaksera i dokładnie rozdrabniamy.

Kawę mieszamy w odrobinie gorącej wody. Miękkie masło chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce kajmak, zmielony słonecznik oraz kawę. Krem wykładamy na spód ciasta i przykrywamy drugą częścią. Pod przykryciem zostawiamy w lodówce na całą noc.

Śmietankę mocno podgrzewamy i mieszamy z kawałkami czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na chwilkę do lekkiego ostygnięcia. Kajmak chwilkę podgrzewamy, aż będzie bardziej płynny. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Następnie wylewamy kajmak tworząc paseczki, za pomocą patyczka wykonujemy esy-floresy na wierzchu polewy. Zostawiamy do stężenia na ok. 15 – 20 minut i możemy pokroić ciasto.

ciasto słonecznikowiec
ciasto słonecznikowiec

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij