Znajdź swój przepis

Ciasto Kinder Bueno

29 kwietnia, 2016

Ciasto Kinder Bueno to połączenie delikatnego biszkoptu z masą na bazie wafelków orzechowych oraz pysznego kremu śmietankowo-orzechowego. Całość dekorujemy gorzką i mleczną czekoladą. Pyszny, lekki i nie przesłodzony deser, który wykonasz w kilka chwil.

Biszkopt pieczemy w tradycyjny sposób i lekko go nasączamy. Do biszkoptu możesz dodać łyżkę oleju wtedy będzie bardziej wilgotny.

Masę wafelkową możesz wykonać na bazie wafelków o smaku czekoladowym, orzechowym (według mnie najlepiej pasują). Wafelki mogą być w polewie lub bez wybór należy do ciebie. Ja dodałam czekoladowe z polewą. Masa jest gęsta, dosyć słodka i na pewno podczas leżenia w lodówce jeszcze gęstnieje. Wyczuwalny jest smak mleka w proszku oraz masła orzechowego. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta możesz podczas próbowania dodać cukier puder.

Krem śmietankowo-orzechowy na bazie kremówki oraz masła orzechowego to jedno z najprostszych połączeń i najlepszych. Leciutki, puszysty krem o wyraźnym smaku orzechów. Masło orzechowego do kremu nie może być solone i lepiej jeśli jest gładkie w konsystencji.

Wierzch ciasta Kinder Bueno dekorujemy startą czekoladą o mlecznym i gorzkim smaku. Doskonale podkręca smak ciasta i pięknie wygląda. Czekoladę ścieram zwykłą obieraczką do ziemniaków i przez to czekolada zyskuje fajne zawijaski.

Ciasto Kinder Bueno będzie smakowało nie tylko osobom, które uwielbiają ciasta z kremem, ale przede wszystkim osobom szukającym nowych smaków. Na pewno takim deserem będą zachwycone dzieci. Idealne na przeróżne okazje rodzinne, urodziny lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto kinder bueno

CIASTO KINDER BUENO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ WAFELKOWĄ:

  • 150 g wafelków orzechowych lub czekoladowych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 300 g serka homogenizowanego, waniliowego
  • 10 łyżek mleka w proszku, pełnego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka kremu czekoladowego np. nutella

SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:

  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka alkoholu np. spirytusu (opcjonalnie)

DODATKOWO:

  • gorzka i mleczna czekolada do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki. Bardzo delikatnie łączymy, aby jak najmniej opadła nam piana. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wafelki kruszymy i zalewamy mlekiem. Zostawiamy do momentu, aż całkowicie wchłoną mleko. Łączymy za pomocą miksera z serkiem, masłem, mlekiem w proszku (przesiewamy przez sitko). Jeden blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasączamy.
Żelatynę łączymy z gorącą wodą i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz masłem orzechowym. Cały czas miksując wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Wykładamy na wierzch biszkoptu i wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy udekorowane gorzką i mleczną czekoladą.

ciasto kinder bueno ciasto kinder bueno ciasto kinder bueno ciasto kinder bueno ciasto kinder bueno ciasto kinder bueno

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto sie udało ale… W smaku w ogóle nie przypomina Kinder bueno, bliżej mu do Snickersa jesli juz. Kolejnym razem wypróbuje ale bez masła orzechowego, (za dużo smaku orzeszków czuć w masach) a w zamian dodam więcej nutelli

  2. Które masło orzechowe bedzie najlepsze? Wszedzie tylko solone :-(

  3. odkopuję przepis ;) Zrobiłam na urodziny i bardzo smakowało, a warto wspomnieć, że jestem totalnym laikiem i był to mój pierwszy tort w życiu (fanfary) :D Jedyne co zmienię kolejnym razem to: dorzucę więcej wafelków, żeby masa była sztywniejsza, wywalę masło orzechowe z warstwy wafelkowej i zastąpię w całości kremem czekoladowym oraz dorzucę więcej masła orzechowego do masy orzechowej (dałam tylko jedną łyżkę bo masło orzechowe było zbyt wyraźne w masie wafelkowej i nie chciałam żeby zdominowało smak całego tortu). Podsumowując – dzięki za przepis! Mistrzyni wypieków z rodziny już mnie o niego prosiła więc pozwolę sobie puścić go dalej w świat ;)

  4. Ciasto to totalna porażka. Krem wafelkowy jest po prostu nie dobry, a krem orzechowy wgl się nie udał. Straciłam tylko pieniądze na składniki które teraz są do wyrzucenia ;(

  5. Czym można zastąpić masło orzechowe?

    1. Ilovebake says:

      Nie polecam go zastępować ponieważ zmieni się smak ciasta :)

    2. A masa krówkowa o smaku orzechowym?

    3. Ilovebake says:

      Jeśli lubisz możesz zamienić, ale masło orzechowe to zupełnie inny produkt

    4. Więc masa krówkowa mogłaby popsuć konsystencję czy mogę być spokojna?

  6. Natalia L. says:

    Oto moje ciacho; d wyglada cudownie i jest przepyszne, dziekuje za tak wspanialy przepis, kazde ciasto sie udaje:) Polecam kazdemu !

  7. Przepycha :) Dziękuję za inspiracje :) Mąż i syn zachwyceni :) :) :)

    1. Ilovebake says:

      Śliczne zdjęcie i co najważniejsze, że smakowało :D

  8. Kasiasss says:

    Chcę taki na urodziny <3 ideał prawie

  9. Placek wow :) Trafia na naszą domową listę faworytów :D Pozdrawiam!

  10. Grzechu warte :}

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x