Znajdź swój przepis

Ciasto kinder delice

20 czerwca, 2025

Ciasto kinder delice to połączenie ciasta czekoladowego z kremem śmietankowym oraz polewą z czekolady. Inspirowany pysznym batonikiem.

Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe jest podstawą ciasta. Możesz nasączyć go np. mocnym naparem z herbaty, kawy lub w wersji intensywniejszej z odrobiną likieru.

Krem jest leciutki i szybki w przygotowaniu z mascarpone i mlecznym posmakiem. Idealnie pasuje do ciasta i polewy czekoladowej.

Wierzch to połączenie polewy z czekolady mlecznej i gorzkiej.

Przepyszne, kremowe ciasto warstwowe na każdą okazję od urodzin pod święta.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z OWOCAMI I BUDYNIEM

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

kinder delice

CIASTO KINDER DELICE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml wody
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do rondelka wsypujemy kakao, połowę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlewamy olej oraz wodę i cały czas mieszając trzepaczką podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Jajka miksujemy razem z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut mikserem ręcznym). Następnie wlewamy ostudzoną masę czekoladową i chwilkę miksujemy do połączenia. Na koniec wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy na dwie części. Ciasto można nasączyć mocną herbatą z cukrem i odrobiną soku z cytryny. W wersji dla dorosłych może być napar z kawy z odrobiną cukru.

Jeśli do kremu używasz żelatyny mieszamy ją z 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i odstawiamy.

Śmietankę miksujemy razem z mascarpone oraz śmietan fix (jeśli używasz) na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier, mleko w proszku. Na koniec wlewamy ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem wykładamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią (można nasączyć). Wkładamy do lodówki na całą noc.

Kolejnego dnia wykonujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekolady ze śmietanką. Do woreczka cukierniczego wlewamy 3 – 4 łyżki polewy i wkładamy do lodówki. Resztę wylewamy na wierzch ciasta. Róg woreczka obcinamy i wykonujemy fikuśne paski z polewy jak w kinder delice.

kinder delice
kinder ciasto

Dołącz do dyskusji

  1. Do ciasta czekoladowego mleko czy woda? W składnikach podana woda w opisie mleko.

    1. W którym momencie jest mleko? Bo ja widzę tylko wodę?

  2. Elżbieta says:

    W składnikach ciasta czekoladowego nie ma mleka,a w przygotowaniu pisze wlej olej i mleko.Więc w opisie nie ma mleka.

    1. Dziękuję za komentarz :) Już poprawione :)

  3. A ile tego mleka się dodaje bo pan/i nie napisała

    1. Jest w składnikach:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij