Ciasto kinder delice to połączenie ciasta czekoladowego z kremem śmietankowym oraz polewą z czekolady. Inspirowany pysznym batonikiem.
Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe jest podstawą ciasta. Możesz nasączyć go np. mocnym naparem z herbaty, kawy lub w wersji intensywniejszej z odrobiną likieru.
Krem jest leciutki i szybki w przygotowaniu z mascarpone i mlecznym posmakiem. Idealnie pasuje do ciasta i polewy czekoladowej.
Wierzch to połączenie polewy z czekolady mlecznej i gorzkiej.
Przepyszne, kremowe ciasto warstwowe na każdą okazję od urodzin pod święta.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I SERNIKOWĄ PIANKĄ
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

CIASTO KINDER DELICE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 3 łyżki kakao
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 120 ml wody
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/4 szklanki mleka w proszku
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do rondelka wsypujemy kakao, połowę cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wlewamy olej oraz wodę i cały czas mieszając trzepaczką podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Jajka miksujemy razem z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut mikserem ręcznym). Następnie wlewamy ostudzoną masę czekoladową i chwilkę miksujemy do połączenia. Na koniec wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy na dwie części. Ciasto można nasączyć mocną herbatą z cukrem i odrobiną soku z cytryny. W wersji dla dorosłych może być napar z kawy z odrobiną cukru.
Jeśli do kremu używasz żelatyny mieszamy ją z 3 – 4 łyżkami wody i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i odstawiamy.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone oraz śmietan fix (jeśli używasz) na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier, mleko w proszku. Na koniec wlewamy ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem wykładamy na ciasto i przykrywamy drugą częścią (można nasączyć). Wkładamy do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wykonujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy czekolady ze śmietanką. Do woreczka cukierniczego wlewamy 3 – 4 łyżki polewy i wkładamy do lodówki. Resztę wylewamy na wierzch ciasta. Róg woreczka obcinamy i wykonujemy fikuśne paski z polewy jak w kinder delice.


Do ciasta czekoladowego mleko czy woda? W składnikach podana woda w opisie mleko.
W którym momencie jest mleko? Bo ja widzę tylko wodę?
W składnikach ciasta czekoladowego nie ma mleka,a w przygotowaniu pisze wlej olej i mleko.Więc w opisie nie ma mleka.
Dziękuję za komentarz :) Już poprawione :)
A ile tego mleka się dodaje bo pan/i nie napisała
Jest w składnikach:)